Unruly Ghal dansar bort fördomar

Unruly Ghal. Foto: Emma Lundström

Dans pågår. Rummet vibrerar. Beatsen känns i hjärtat. Energin strömmar från scenen ut över den överfulla stora salongen på Dansens hus i Stockholm. Vi kan inte låta bli att röra oss där vi sitter. The Royal Nelson Orchestra öser på med funk och annan musik beställd av dansarna.
Urban Connection och gatans dansstilar har intagit Dansens hus för nionde gången. Det är invigningsföreställning och de hyllade,Les Twins. Foto: Emma Lundström avgudade, galet skickliga franska tvillingarna Larry och Laurent Bourgeois finns med på scenen. Deras samspel är totalt och de rör sig som speedade animationer utan gränser. De har turnerat med Beyoncé, arbetat med Cirque de Soleil och gjort modelljobb för bland annat Jean Paul Gaultier. Och de är genommusikaliska. Inte tal om annat. De hör musiken och kan röra sig till den med obegränsad fantasi och improvisationsförmåga. Tyvärr verkar de ha plockat upp en hel del divalater under sin stjärnspäckade framgångsresa vilket bland annat märks när de sitter i soffan på scenen och förstrött knappar på sina mobiler medan andra dansar.

Kollektivet JUCK. Foto: Emma LundströmDärför är det inte heller Les Twins som är kvällens höjdpunkt eller behållning. Det är alla laddade, starka, kraftfulla kvinnor som äger scenen med sina kroppar och sitt uttryck. Det är bland annat kollektivet JUCK som utmanar könsroller och sexualitet när de med arga, utmanande blickar rör sig hårt och abrupt i sina prydliga skoluniformskläder och får publiken att jubla över alla bortjuckade normer.
Men framförallt är det den storm som kommer senare på kvällen när den 16 kvinnor och en man starka dancehallensemblen Unruly Ghal intar Dansens hus lilla scen. Nu brinner rummet av energi. Men det börjar med en ensam tjej som står tyst och stilla medan fördomarna viner genom luften. Fördomar om invandrare i allmänhet, om muslimer i synnerhet, om vita och svarta, svenskar och etiopier, beslöjade kvinnor och terroriststämplade män. Plötsligt blir det tyst, och mitt i tystnaden skriker den unga kvinnan: ”Men vi skiter i vad ni tycker om oss!” Sedan drar det igång.

Det är inte jamaicansk dancehall som många kanske tänker sig dansstilen. Unruly Ghal bryter med sexismen, homofobin och drogromantiken. De är feminister. De krossar fördomar. De krossar upplevda gränser och skillnader mellan människor. De krossar förutbestämda uppfattningar om vem som får, kan och vill göra vad. De krossar föreställningar om förorten och förortens kvinnor. Men mest av allt är de dansare. Stolta. Starka. Explosiva.
Det sägs att dancehall står för folkets röst, men genren har inte alltid inkluderat alla människor. Unruly Ghal ändrar på det. De kommer att dansa en gång till under Urban Connection, på lördag, den 9 maj. Förhoppningsvis kommer det att finnas fler möjligheter att uppleva dem i framtiden.

Text och foto:
Emma Lundström