Pridemonument vandaliserat i Halmstad

Halmstad Pride

NYHETER I samband med att Halmstad ska hålla sin första pridefestival på lördag, har stadens stora Picassostaty under senaste veckan blivit upplyst med regnbågens färger, på initiativ från kommunen. Men natten till måndagen utsattes ljusinstallationen för vandalism, skriver Halland Nyheter. De färgglada lamporna har slagits sönder och sladdar har dragits ner.
– Vi har haft belysning på statyn förr, och då har den inte vandaliserats, säger kommunens konstchef, Karolina Petersson, som är övertygad om att det är homofober som ligger bakom.
– För mig är detta en signal om att vi verkligen måste ha en pridefestival, säger hon.

Kommunens vill att statyn ska återfå sitt forna färgspektrum så fort som möjligt. Själva belysningen är redan reparerad men ett par reservdelar saknas för att den röda färgen ska kunna lysa lika starkt som tidigare.
Regnbågsinstallationen har designats av Jonas Ek och består av flera färgrika strålkastare och en glittrande spegelboll i topp. Själva statyn, som är gjord i vitmålad betong av den spanska konstnären Picasso och föreställer ett kvinnoansikte, restes 1971.

Per Leander