En syster för Sydafrikas frihet

av MARGARET GÄRDING

 

Det kom ett kort meddelande från min bror: ”Vi är så ledsna. Syster Stephanie är död. Hon rånades, våldtogs och ströps. De var tre. Hur kan man göra så mot en 87-årig nunna?”

Livet stannar upp. Hur är det möjligt? Jag har inte sett henne på 45 år. Jag kände den fnittriga lilla runda nunnan, hon var snäll och hade en oerhörd inre styrka. Det kändes naturligt att respektera henne. Hon var rättvis, hade inget behov av makt. Hon var dessutom en hejare på att spela bordtennis och badminton.

Syster Stephanie hade kommit från Österrike till Sydafrika som mycket ung. Hon var utbildad ekonom, och tillsammans med sina medsystrar startade hon en internatskola för svarta, Little Flower School, i en fattig del av den sydafrikanska landsbygden.

Jag lärde känna syster Stephanie när jag var 15 år. Jag föddes i en dal i Umgodi, där en långsam flod rinner genom dalen, och jag drömde om ett liv bortom kullarna. Jag kom in på Little Flower School. Detta var under den mörka apartheidtiden, och många svarta levde i en påtvingad fattigdom. Jag visste att mina studier innebar stora uppoffringar för min familj. Inför min sista tentamen på högstadiet berättade jag för en av nunnorna att jag inte skulle fortsätta på gymnasiet. Hon sa: ”Nej, du måste fortsätta! Jag tror på dig.” Att lämna skolan var inte något alternativ. Nunnan som trodde på mig var syster Stephanie. Jag stannade kvar och fick fina betyg som öppnade många dörrar.

De tidigare eleverna vid Little Flower School sörjer syster Stephanie. Vi är tusentals spridda över hela världen. Många av oss är välutbildade och blev, liksom jag, aktiva apartheidmotståndare. Syster Stephanie och hennes medsystrar lyckades! Vi arbetar nu hårt för att öka säkerheten i klostret.

Det som hände var att tre berusade fattiga unga män skulle stjäla virke i klostrets skog. Mitt i natten tog de vägen förbi klostret för att stjäla lite mat. Syster Stephanie hörde dem, lämnade sitt rum och sade att de skulle gå därifrån. Då drog de in henne i hennes rum.

Man fick tag på dem. De fick livstids fängelse. Åklagaren är en tidigare student vid Little Flower School.

Men den lättnad jag trodde skulle komma när rättvisa skipats uteblir. Syster Stephanie begravs på samma dag och tid som jag är inbjuden att fira Sydafrikas frihetsdag i Stockholm, den 27 april, till minnet av den dag 1994 då det första demokratiska valet hölls i Sydafrika. Jag deltar i firandet och jag tänker på syster Stephanie, på de många som torterades och dog i kampen mot apartheid, på den katolska kyrkans insats för det fria Sydafrika, på den unga demokratins brister – fruktansvärd fattigdom, arbetslöshet och våld – men också på dess styrkor, ett snabbväxande och starkt civilsamhälle. Jag tänker på de många sydafrikaner som gör allt för att drömmen om ett fritt och rättvist Sydafrika ska bli verklighet för alla.

Sorgen finns kvar, men för att hedra syster Stephanie och hennes minne vill jag göra allt jag kan för att bekämpa våld och drogmissbruk i det land där jag föddes, mitt älskade Sydafrika!

Nunnorna har bestämt sig. De vill inte barrikadera sig bakom trygga murar på grund av mordet. Vi har ändå lyckats övertyga dem om ett säkrare staket och säkerhetslarm. Själv skulle jag gärna lägga in lite självförsvar också – men det skulle nog inte passa Guds fredliga nunnor.

Margaret Gärding är doktorand vid Pedagogiska institutionen vid Stockholms universitet och aktiv inom Feministiskt initiativ.