Schemat för påvens besök på Kuba och i USA offentliggjord

Det kommer att bli nio intensiva dagar för påven Franciskus när han i september besöker Kuba och USA. Agendan är fullspäckad med möten, tal och firande av eukaristin, enligt Vatikanens hemsida News.va.

Påven flyger från Fiumicinoflygplatsen i Rom kl. 10 på morgen lördagen den 19 september och väntas anlända till Havanna ca 16.05, där det blir en välkomstceremoni. Söndagen den 20 kommer han att fira mässan på Plaza de la Revolución. Sedan följer en artighetsvisit hos ordföranden för Statsrådet och Ministerrådet i Palacio de la Revolución. Senare skall han fira vesper i katedralen tillsammans med präster, kvinnliga och manliga ordensmedlemmar och seminarister, varefter han möter ungdomar i Fr. Felix Varelas kulturcenter.

Måndagen den 21 september på morgonen kommer han att åka till Holguin, där han skall fira mässan på Plaza de la Revolución och välsigna staden från Loma de la Cruz. Därefter flyger han vidare till Santiago, där han skall träffa biskoparna på S:t Basilius prästseminarium. Dagen avslutas med bön tillsammans med hans delegation och biskoparna i basilikan Nuestra Señora de Cobre, en känd vallfartsort i Santiago.

Tisdagen den 22 september firar han mässan i basilikan i Santiago. Han kommer sedan att sammanträffa med familjer i katedralen i Santiago, Nuestra Señora de Asunción och sedan han välsignat staden flyger han vidare till Washington DC, där han tas emot på flygbasen St. Andrews.

Onsdagen den 23 september blir det en välkomstceremoni på South Lawn vid Vita huset, där påven skall hålla ett anförande och avlägga en artighetsvisit hos USA:s president. Kl. 11 på förmiddagen skall han möta de amerikanska biskoparna i St. Matthew’s Cathedral. På eftermiddagen följer sedan en mässa, vid vilken den salige Junipero Serra skall helgonförklaras.

Torsdagen den 24 september besöker påven USA:s kongress, där han skall hålla ett anförande. Därefter skall han besöka ett karitativt center i St. Patricks församling och möta en grupp hemlösa. På eftermiddagen flyger han vidare till New York och firar vesper i St. Patrick’s Cathedral 18.45.

Fredagen den 25 september kommer han att hålla ett anförande i Förenta Nationerna och sedan delta i en interreligiös ceremoni vid minnesmärket Ground Zero. Därefter skall han besöka skolan Our Lady, Queen of Angels och träffa migranter i stadsdelen Harlem. Dagen avslutas med en mässa i Madison Square Garden.

Lördagen den 26 september flyger påven till Philadelphia, där han skall fira mässan tillsammans med biskopar, präster, kvinnliga och manliga ordensmedlemmar i Cathedral of Saints Peter and Paul. På eftermiddagen deltar han i ett möte om religionsfrihet tillsammans med representanter den spansktalande kommuniteten och andra migranter i Independence Mall.

Söndagen den 27 september inleds med ett möte med biskoparna som inbjudits till World Meeting of Families, varefter han besöker interner i Curran-Fromhold Correectional Facility. Därefter firar han en avslutande mässa vid Eigth World Meeting of Families i B. Franklin Parkway. Sent på eftermiddagen, innan avslutningsceremonin, skall han träffa organisationskommittén, de frivilliga medhjälparna och andra välgörare på flygplatsen i Philadelphia, varifrån han flyger tillbaka till Rom, dit han väntas anlända måndagen den 28 september kl 10.00.

Vatican Insider/La Stampa, 2015-07-01