Påven framhäver urbefolkningens rättigheter

Som en upptakt till sin resa i Sydamerika togs påven Franciskus i söndags kl. 15 lokal tid entusiastiskt emot i Ecuadors huvudstad Quito av en miljon människor. Då hade påven under tretton timmar flugit över Atlanten. Efter nästan en timmas resa från flygplatsen Mariscal Sucre till stadens centrum gick den 78-årige påven över till papamobil.

I sitt hälsningsanförande på flygplatsen manade Franciskus till att urbefolkningarna får ökade rättigheter. Särskilt ”de sårbaraste minoriteterna” och de svagaste lemmarna måste allt mera ha del i framåtskridande och utveckling.

Ecuadors president Rafael Correa hälsade påven med en hjärtlig omfamning. I hälsningstalet krävde han en nytänkande i den globala ekonomiska politiken. ”Politik och ekonomi måste ställa sig i det mänskliga livets tjänst” enligt vänsterpolitikern. Nu dominerar marknader i rika stater i norr och de är övervägande kristet präglade; de dikterar villkoren. Dessutom yttrade sig Correa berömmande om påvens nya miljöencyklika. Han talade om en stor samstämmighet i den frågan.

Enligt uppskattningar i ecuadorianska massmedier befann sig på söndag eftermiddag (lokal tid) ungefär en miljon människor på gatorna för att hälsa den från Argentina härstammande påven. Många kastade blommor på den öppna jeepen.

Ungefär kl. 13 svensk tid kom påven efter att i papamobilen ha färdats genom Quito till nuntiaturen, där han övernattar under sin vistelse i Ecuador. Stationer under den åtta dagar långa resan i Sydamerika är Ecuador, Bolivia och Paraguay.

Mässa med 1,5 miljoner

Med en stor mässa i Guayaquil, Ecuadors största stad, börjar Franciskus på måndag kväll (svensk tid) maratonprogrammet under resan i Anderna. Till denna gudstjänst under bar himmel väntas upp till 1,5 miljoner människor komma. En annan programpunkt är ett besök på en jesuitskola.

För första gången under sin ämbetstid talar påve Franciskus spanska under en utlandsresa. Vanligen talar den argentinske påven, som också har italienskt medborgarskap, italienska vid officiella begivenheter. Hans första resa till Latinamerika förde honom 2013 till Brasilien, där portugisiska är det officiella språket.

Kathpress 2015-07-06

Se också tv-sänding på hemsidan för RomeReports, via denna länk här