Skräck­romanen som förebådade revolutionen

bokomslag_valborgsmassa

Valborgsmässa
av Gustav Meyrink
Hastur förlag 2015
Översättning: Heidi Hafvervik

Författaren Gustav Meyrink (1868-1932) är mest känd för sin skräckroman Golem, om ett monster från den judiska mytologin som sätter skräck i Prag. En bok som många, inklusive undertecknad, betraktar som ett mästerverk i genren. Golem skulle dock komma att överskugga allt annat Gustav Meyrink skrev.
Men nu kommer en annan av Meyrinks klassiska skräckromaner från Prag för första gången på svenska. Valborgsmässa utspelar sig 1917 och trots att den skrevs innan den våg av europeiska revolutioner, som bland annat skulle slita sönder det Habsburgska imperiet som Tjeckien tillhörde, är boken fulladdad med en tryckande förrevolutionär stämning som förebådar den kommande samhällsomvälvningen.

Kriget i Europa är inne på sitt tredje år. Samtidigt som Prag skakas av hungerkravaller lever aristokraterna uppe i Prags slott helt isolerade från stadens övriga invånare och gottar sig i festmåltider. Vissa av dem har aldrig ens varit i staden nedanför slottet; i alla fall inte på flera generationer. Men med tubkikare kan de ändå se ner på de upprörda ansiktena på gatorna och förstå av deras öppna munnar att de skriker, även om orden inte hörs upp till slottet.
Snart börjar dock även tjänstefolket på slottet att viska saker till varandra, som: ”Proletärerna har inget annat att förlora än sina bojor”. Till sist viskar de inte längre utan skriker rakt ut: ”Adelns blod måste flyta, blodet hos dem som dagligen förödmjukat och kuvat oss: inte en enda av dem får bli kvar, varken män eller åldringar, kvinnor eller barn!”

Mystiska figurer som ingen vet om de är hjältar eller skurkar dyker upp i Prag, och en gammal kärlekshistoria över klassgränserna väcks oväntat till liv. Valborgsmässoafton närmar sig och ockulta krafter växer sig starka. Folkmassan, som i grunden bara vill ha rättvisa och bröd, förvandlas till en besatt och blodtörstig skara som styrs av en demon som slår på en trumma gjord av människoskinn. Mörka krafter försöker egga folket till våldsam handling för att ta makten genom dem.
Möjligtvis förutspår Gustav Meyrink därmed också den tragiska utgången på de riktiga revolutioner som strax efter att hans bok skrevs skakade Europa vid världskrigets slut.
Per Leander