FN anmärker på Frankrikes förbud mot religiösa symboler

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har gjort en anmärkning mot Frankrike för dess förbud mot bärande av religiösa symboler i skolor och för dess slöjdförbud på offentliga platser. Lagarna ifråga står i strid såväl med den grundläggande rättigheten till religionsfrihet som kravet på likabehandling och måste övervägas, heter det i den slutrapport som kommittén efter en rutinmässig prövning av Frankrike offentliggjorde i dag, torsdag. Huvudpunkten i rapporten var förverkligandet av internationella överenskommelser om medborgerliga och politiska rättigheter.

På grund av den strikta, sekulära [laïcité] åtskillnaden mellan kyrka och stat i Frankrike är bärande av huvuddukar förbjuden i statliga myndigheter, skolor och universitet. Sedan april 2011 är det också förbjudet att bära en heltäckande slöja på offentliga platser – bötesstraffet är 150 euro. Dessutom kan kvinnor, som på offentliga platser bär en muslimsk över hela kroppen täckande slöja, dömas till en kurs i medborgarkunskap.

In sin rapport uttryckte FN:s människorättskommitté oro över rasism och främlingsfientlighet, liksom antisemitiska och antiislamiska incidenter i Frankrike. Även politiker bidrar till en växande intolerans i samhället, heter det. Staten måste agera kraftigare mot sådan hätskhet och dra de ansvariga inför rätta.

Kathpress 2015-07-23