Umeå Kulturhus tar fart igen

Konsert på Kulturhusfestivalen. Foto: Emma Lundström

Efter nästan ett år av väntan har nu Umeå Kulturhus fått bygglov för att bedriva verksamhet i de gamla lokstallarna på Haga. Bygglovet är tidsbegränsat och gäller bara en del av byggnaden, men det är mer än ingenting, det är en början. Eller snarare en fortsättning på något som började i april förra året. Då samlades en grupp människor kring en idé, idén om ett kulturhus för alla, ett hus som inte skulle handla om pengar och vinster, utan om kreativitet och gemenskap. De gamla lokstallarna stod tomma och erbjöd möjligheter med sina rymliga rum med högt till tak. Allt fler slöt upp kring idén, unga och gamla, med olika tankar och åsikter. Alla var välkomna. Gemensamma beslut togs på stormöten. I september hölls så den första Kulturhusfestivalen. En festival utan slut. Strax därefter blev det också möjligt för den nybildade kulturhusföreningen att hyra lokstallarna för en krona i månaden.
Men det nödvändiga bygglovet drog ut på tiden. Och utan bygglov gick det inte att göra något mer drastiskt åt lokalerna som behöver anpassas för att förbättra tillgängligheten och brandsäkerheten. Anpassningar som stadens arkitekthögskola har hållit workshops kring.

Det bygglov som kommunen nu gett gäller bara en del av byggnaden, något som orsakar vissa problem inför årets festival som beräknas ske sista helgen i augusti. Bygglovet omfattar nämligen inte de stora verkstadshallarna som förra året fylldes till bredden av musik, konst och café. Det gäller bara personal- och omklädningsrum. Kulturhusföreningen har ansökt om bygglov för hallarna också, men eftersom de ännu inte har fått något besked om dem planeras det tills vidare för en utomhusfestival i anslutning till lokstallarna. Precis som förra året är förhoppningen att alla ska känna sig välkomna att delta i skapandet av festivalen.

Text och foto:
Emma Lundström