Syrien: ”Vi är beslutna att förbli i vårt land” säger ortodox patriark

Uttalandet gjordes av patriarken av Antiokia och hela Östern, Johannes X, vid den ortodoxa antiokenska kyrkans möte i USA.

”Vår region kämpar för livet och är på gränsen till desperation, men vi ortodoxa kristna är inte desperata. Trots vår sorg är vi beslutna att förbli i vårt land, där vi vet att vår framtid finns. Vi har en viktig roll att spela när det gäller att läka såren och bygga upp landet.”

Uttalandet gjordes, enligt den italienska biskopskonferensens nyhetsbyrå och Vatikanradion, dagen efter en vädjan från påven Franciskus om frisläppande av jesuitpater Paolo Dall’Oglio och de två ortodoxa biskoparna Youhanna Ibrahim och Paul Yazji, patriarken Johannes bror, som fördes bort av beväpnade män den 22 april 2013 nära Aleppo i norra Syrien.

”Det finns metropoliter och präster som förts bort för två år sedan under skamlig och misstänkt internationell tystnad. Det finns präster, munkar och nunnor, martyrer vars enda brott är att de vill hålla kristendomens hjärta levande. Vi kommer att stanna i vårt land därför att vi alltid funnits här”, sade patriarken vidare.

Patriarken bad det internationella samfundet – särskilt USA – om hjälp. ”Vi skall stanna i vårt land och vi har en nyckelroll att spela i regionens framtid. Men vi behöver er hjälp för att kunna göra det, hjälp att med er och andra vänner och krafter att öppna kanaler för dialog, få krigets trummor att tystna och ge vårt folk en framtid.”

Vatican Insider/La Stampa 2015-07-28