Englands kyrkoledare kräver en lösning på flyktingkrisen

Anglikanska kyrkans primas, ärkebiskopen av Canterbury Justin Welby, kräver en samlad europeisk lösning av flyktingkrisen. Mer än någonsin under efterkrigstiden i Europa fordras ”ett gemensamt handlande”, sade han i ett uttalande offentliggjort natten till fredagen. Läget är ”utomordentligt invecklat” och vittnar om såväl ”mänsklig svaghet” som ”vårt politiska systems bräcklighet”.

Just människorna i Storbritannien kan se tillbaka på en ”lång och värdig” historia när det gällt att skänka människor tillflykt och skydd, enligt Welby. Oavsett om det rört sig om hugenotter, judar, ugandier eller vietnameser och det funnits kontroversiella diskussioner kring det, har resultatet ändå till sist varit välsignelsebringande. Inte heller denna gång får man inte vända ryggen till om flyktingar.

Westminsterkardinalen, den katolske ärkebiskopen för England och Wales, Vincent Nichols, har vänt sig till sina landsmän och uppmanat dem att visa större storsinthet mot de förtvivlade migranterna. För det välmående Europa ”är det en skam att människor dör och deras lik spolas upp på stranden, förklarade ordföranden i den katolska biskopskonferensen för England och Wales, i en TV-intervju på torsdagen. Om England skulle ta emot 10 000 flyktingar ”skulle det bara röra sig om en bråkdel i sammanhanget”. Genom fyndet av 71 i döda migranter i en kyltransportbil på motorväg A 4 i Österrike kan människor ”se lidandets mänskliga ansikte”, som nu förlorat all abstraktion.

Det handlar om människor som är förtvivlade för deras familjers öden, ”de gamla, de unga och barnen”, sade kardinal Nichols. Inför denna mänskliga tragedi måste politiken bli mera storsint.

Kathpress 2015-09-04