Patriark vädjar till ungdomen: ”Stanna i Syrien!”

Överhuvudet för den melkitiska, grekisk-katolska kyrkan, patriark Gregor III Laham har vänt sig till de unga i Syrien och bett dem stanna i landet. Den pågående utvandring kallar han en ”tsunami”, som ställer hela kyrkans framtid på spel. Det uppgav den katolska hjälporganisationen Kyrka i nöd (Kirche in Not) i ett meddelade i München på fredagen. I ett öppet brev erkände Gregor III att han upplevde den allmänna utvandringsvågen bland de unga som djupt sårande. Han erkände att det fanns problem med livet i Syrien, men vädjade ändå: ”Stanna! Ha tålamod! Stanna för kyrkans och era hems skull!”

Enligt Kyrka i nöd finns det på grund av kriget i Syrien inga exakta siffror om den kristna befolkningen till förfogande. Enligt försiktiga uppskattningar är 450 000 av de 1,2 miljoner kristna som fanns i landet 2011 på flykt, antingen inom landet eller i utlandet. Det är särskilt den kristna befolkningen som har lidit mest eftersom städerna, med deras höga andel troende – däribland Homs och Aleppo – varit skådeplatser för de svåraste striderna.

Mellanösternexperter varnar för att det i Syrien torde komma att ske en avkristning lik den i Irak. Där rasade antalet kristna under loppet av 15 år från en miljon till 300 000. I februari 2015 startade Kyrka i nöd 22 nya projekt för de kristna i Syrien. Därmed har flera tusen syriska familjer kunnat förses med livsmedel, mediciner och pengar för hyreskostnader.

Melkiterna är en katolsk östkyrka med bysantinsk rit. Den omfattar runt 1,5 miljoner troende, främst i Libanon och Syrien. Sätet för patriarken är Syriens huvudstad Damaskus. Den 81-årige Gregor III Laham har varit överherde sedan 2000.

Kathpress 2015-09-04