Den 24-27 september: För yttrande- och tryckfriheten, för en folkets kultur och antiimperialism – FiB/K på Bok&Bibliotek 2015

Den 24-27 september: För yttrande- och tryckfriheten, för en folkets kultur och antiimperialism - FiB/K på Bok&Bibliotek 2015

Torsdag 24/9 17:00

Yttrandefrihetens gränser. Poesichock!

Yttrandefrihet. Friheten att yttra (verb: säga, uttala ord). Vad har den friheten för gränser? Har den gränser även bortom tolkningar av lagtext och pressetik? Välkommen in, i ett bubblande samtal med tre samtida poeter om vad som får språket att stanna upp, om vilka spärrarna är och om hur – om? – vi ska fjärna dem.

med

Felicia Mulinari, Kultwatch. se : ” klär i ord en omvärld fattig på allt det som behövs för att vi ska kunna vara lyckliga – på riktigt. Med ord som flyter på skriver Mulinari om saker som känns: å ena sidan om och med vrede, å andra sidan om och med skörhet.”

Freke Räihä, Tidningenkulturen.se: “Freke var den glupske ulv som vid Odens fötter åt det som makten inte ville svälja – som Räihä har Freke utgivit nio bokverk, samt inväntar tio (Logos) och elva (Baggböleri) vilka är under utgivning; innan utmattningsdepressionen har han agerat kritiker och redaktör.”

Matiss Silins, från matiss-silins.se: ” Då människan är kass på telepati och tankeläsning får vi nöja oss med språket. Språket är till för att kommunicera och berätta. Det är till för att övertyga, flirta, lova, be, svära, tycka, försvara sig, förklara sig, trösta, skrika och viska.”

Fredag 25/9

10:00 Stig-Björn Ljunggren; Om ideologier och ideologiska skiften

Är ideologierna döda, eller levande? Och är vi just nu mitt i ett ideologiskt skifte? Är socialdemokratins era över? Och ser vi framväxten av en nyfascistisk era? Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och samhällsdebattör diskuterar med utgångspunkt från sina böcker, ”Ideologier” och ”Från jämlikhet till effektivitet – om lärande socialdemokrati på 1980-talet”, utgivna på Hjalmarson & Högbergs Förlag). ett samarrangemang mellan FiB/Kulturfront och Ratio.

11:00 Anders Björnsson; Bevara alliansfriheten

Alliansfriheten har tjänat oss väl i 200 år och vårt land har undgått att dras in i Krimkriget, dansk-tyska kriget och två världskrig och kalla kriget som tidvis var mycket hotande. Alliansfriheten har alltid haft en stark förankring hos svenska folket. Men tilltron till alliansfriheten har undergrävts av nedrustningen av försvaret, slopandet av värnplikten samt inte minst genom närmandet till Nato i form av militära övningar, värdlandsavtalet och deltagandet i de Nato-ledda operationerna i Afghanistan och Libyen.

Som en av initiativtagarna till sajten http://www.alliansfriheten.se/ talar denne publicist och historiker om hur Sverige förhållit sig och bör förhålla sig till sin militära alliansfrihet.

Lördag 26/9

11.30 David Ericsson; Vad skulle vi göra om vi inte var rädda?

David Ericsson, aktuell med Vad skulle vi göra om vi inte var rädda?, född 1958 och bosatt i Stockholm, är författare och frilansjournalist. Hans första bok, novellsamlingen Truck stop, kom 1999. Därefter har han skrivit tre romaner, bland annat Redlight som finns i pocket, och otaliga krönikor och reportage i fack och dagspress. Han kör också långtradare. Han han bland annat tilldelats LO:s författarpris, våren 2008. Här i samtal om arbete, vägar, Europa och skrivande. Signering.

12.30 Kjell Eriksson; Att skjuta hästar

”Erikssons porträtt av några Spanienfrivilliga är starka, komplexa och hans berättelse är lågmäld trots all dramatik bland kulsvärmar och lågsniffande fiendeplan.”(SR:s Kulturnytt)

Kjell Eriksson är en trädgårdsmästare som i 40-årsåldern började skriva böcker. Han är mest känd för sin kriminalromansvit om kriminalkommissarien Ann Lindell.

Kjell Eriksson är en trädgårdsmästare som i 40-årsåldern började skriva böcker. Han är mest känd för sin kriminalromansvit om kriminalkommissarien Ann Lindell. Eriksson var verksam i det maoistiska partiet SKP. Från 1970-talet var han fackligt aktiv i Svenska lantarbetareförbundet där han bland annat var avdelningsordförande samt ledamot i förbundsstyrelsen.

13:00 Anders Björnsson; I Bildts tid och andra nedslag i tidskrönikan

Han är reportern som intresserar sig för det som är marginellt. Som en intellektuell outsider har han skaffat sig inblickar i miljöer där de härskande tänkesätten formas. Här en krönika över vår samtid i form av minnesresor, ögonblicksupplevelser, yttre händelser som konfronteras med textläsning.

Anders Björnsson, publicist och historiker, har under decennier varit verksam på många fält inom flera litterära och intellektuella genrer: som vetenskapsjournalist, essäist, forskare, översättare, polemiker med en lång rad titlar på sin meritlista. De senaste åren har han bland annat ägnat åt att översätta Joseph Roth och Theodor Fontane. I fjol gav han ut Svindleriets ädla konst: en idébiografi över Joseph Roth på Dialogos förlag. Björnsson har kallats ”Sveriges suveräne fribytare” (Hans L. Zetterberg). Han har mottagit flera priser för sin insats som folkbildare.

Söndag 27/9

10:00 Mats Jonsson och OLLIO (Johan Josefsson) i samtal om vardagsrealism, monster och mönster

Jonathan Josefsson gjorde sig känd i Göteborg under 2000-talet som graffitimålaren Ollio. Som få andra inom den Göteborska graffitiscenen arbetade han med placeringen av sina tags och målningar och han tillhörde också en av de första etablerade graffitimålarna i staden att gå ut med sin identitet. Under sin studietid på Högskolan för Design och Konsthantverk upptäckte han likheten mellan sprayburken och tuftmaskinen och lät sitt lekfulla färg- och formspråk översättas till mattor. Med dessa textila arbeten, tillsammans med alster i akryl, tusch och sprayfärg har han sedan setts i flera utställningar samtidigt som han fortsätter att förgylla staden med sin graffiti. – See more at: http://www.wallery.se/konstnarer/ollio

Mats Jonsson är född 1973 i Södertälje och är en svensk serieskapare. Han debuterade som tonåring i seriefanzin (nätverk av serietecknare utan förlag). Jonsson blev senare en av de främsta svenska representanterna för den självbiografiska seriegenren. Han skildrar sitt liv i serieteckningsform. Mats Jonsson har publicerats i flera svenska tidningar och tidskrifter. Många av hans verk har samlats i album. För närvarande är Jonsson redaktör för den svenska kulturtidskriften Galago. Jonsson är uppvuxen i Kramfors, men bor numera i Stockholm.