Påven träffar förmodligen Fidel Castro på söndag

Vatikanens talesperson, pater Federico Lombardi presenterade i tisdags påvens resplan för de tio dagarna från den 19 till den 28 september. Under sin tionde utlandsresa besöker den argentinske påven Kuba och USA. Det är ”sannolikt” att påven också kommer att träffa Fidel Castro, berättade Lombardi, när han redogjorde för Kuba-besöket, som varar till den 22 september. ”Det är sannolikt och möjligt att förutse att det kommer att bli ett möte under två-dagarsbesöket i Havanna, men tid och plats finns ännu inte på dagordningen”, sade jesuiten Lombardi vid presskonferensen.

Franciskus reser på lördag från Rom till Kubas huvudstad Havanna, där en hälsningsceremoni för stats- och kyrkoledarna äger rum kl. 16 lokal tid (kl. 22 centraleuropeisk tid). På söndag kommer påven att fira mässa på revolutionsplatsen, innan han sedan har ett enskilt möte med president Raul Castro, Fidels bror.

Under mässan kommer påven att dela ut kommunionen till fem barn vid deras första kommunion – en handling som symboliserar den katolska kyrkans ”tillväxt”, enligt Lombardi. Han hänvisade till aktuell statistik från Vatikanen. Den visar att mer än 6,7 miljoner katoliker bor på Kuba och att de utgör 60,5 procent av befolkningen.

Programmet för söndagen den 20 september innefattar även en bön med medlemmarna av stiftets klerus och med ordensmedlemmar liksom även ett möte med ungdomar i Centro Cultural Padre Felix Varela.

Franciskus reser på måndagen också till den av turister välbesökta – på grund av dess sandstränder – staden Holguin på östra sidan av Kuba. Här kommer han fira mässa på revolutionsplatsen och välsigna staden. Holguin är något nytt när det gäller påvliga Kubabesök: varken Johannes Paulus II (1998) eller Benedictus XVI (2012) satte sin fot i denna betydande stad.

Enligt resplanen tar sedan påven flyget till Santiago de Cuba. Här är ett möte med biskopar och en bön i den nationella Mariahelgedomen Virgen del Cardidad del Cobre inplanerat. Den latinamerikanske påven kommer där att fira att det gått 100 år sedan gudsmodern i El Cobre proklamerades som landets skyddspatron.

Dagsprogrammet för den 22 september inleds i samma helgedom. Där kommer möten med familjer och avskedsceremonin kommer att äga rum.

Därefter reser påven vidare till det nordliga grannlandet. I USA kommer påven att vistas till den 27 september. 26 tal är och sju flygresor med en sammanlagd sträcka på 1 900 mil är inplanerade.

Det har förekommit spekulationer i medierna om ett möte mellan Franciskus och Rysslands president Putin, men detta förnekade Lombardi. Eftersom Putin inte, enligt vad som är känt i dag, kommer att ha anlänt till New York den 25 september, är frågan inte aktuell. Franciskus talar inför FN:s generalförsamling den 25 september, och talet utgör en av höjdpunkterna under hans nio dagar långa rundresa. Samma dag börjar en FN-konferens om uthålliga utvecklingsmål, där 150 stats- och regeringschefer väntas delta.

Eftersom Ryssland under september månad innehar den växlande ordförandeskapet i FN:s säkerhetsråd, skulle Putin i egenskap av företrädare för säkerhetsrådet ha kunnat hälsa på påven, förklarade Lombardi.

Medier i USA har under hänvisning till Heliga stolens ständige observatör vid Förenta nationerna, ärkebiskop Bernardito Auza, rapporterat att det skulle ske ett ”privat möte” mellan Franciskus och Putin i New York.

Kathpress 2015-09-15