Hildegard av Bingen i DN:s korsord

av FREDRIK HEIDING

För omkring tjugo år sedan började sociologer och andra tala om Guds och religionens återkomst. Det är missvisande att i dag beskriva Sverige och andra europeiska länder som fullständigt sekulariserade.

Religionens återkomst i samhället ser vi nu prov på både här och där. Under de senaste, låt oss säga, fem åren har svenska medier mer frekvent och på allvar börjat förmedla nyheter och reportage om religiösa frågor. Ett (i alla fall för mig) trots allt något oväntat tecken på religionens, närmare bestämt helgonens, återkomst finner vi i korsordet i Dagens Nyheter i dag, kulturdelen sidan 16.

I bildrutan i korsordet finns en ikon av Hildegard av Bingen. Två relativt svåra frågor ställs i bildtexten: 1) Vilken kyrklig inriktning tillhörde hon? 2) Var i Tyskland grundade hon sitt kloster? Att dessa båda frågor ställs i en morgontidning är ett tecken på att helgonen har kommit tillbaka, kan man hävda. Helgonen letar sig till och med in i människors fritidsysselsättningar – korsorden!

Den andra frågan är knivig eftersom Hildegard faktiskt grundade två kloster. Rätt svar på frågorna kan man säkert få fram genom Wikipedia. Ett fullödigt alternativ i sökandet efter rätt svar är att läsa de artiklar som Signum har publicerat om Hildegard av Bingen.

Florence Vilén, ”En ton från Guds basun – Hildegard av Bingen”, Signum nr 3/1998

Florence Vilén, ”Hildegard av Bingen”, Signum nr 5/1994

Mirja Kutzer, ”Hildegard som projektionsyta”, Signum nr 6/2012

Fredrik Heiding 2015-09-17