Jesuit ny chef för Vatikanens stjärnobservatorium

Guy Consolmagno, 62 år gammal, astronom och jesuitbroder från USA, kommer att leda Vatikanens stjärnobservatorium i Castelgandolfo. Påven Franciskus utnämnde denne naturvetare från Detroit, en dag före hans födelsedag, till chef för den traditionsrika forskningsinrättningen. Consolmagno har i Specola Vaticana hittills bland annat varit ansvarig för meteoritsamlingen. Under sin yrkeskarriär har han bland annat varit på Harvard College Observatory och som docent i fysik verkat vid USA:s fredskår i Kenya.

Den internationella astronomiska unionen gav asteroiden 4597 namnet Consolmagno för att hedra denne meteoritexpert och denna himlakropp gick även under smeknamnet ”Little Guy”.

Det scenario, som beskriver världen undergång genom ett asteroidnedslag har Consolmagno alltid tillbakavisat som fiktion. Visserligen kommer ”förr eller senare” en himlakropp att träffa också ett tätt befolkat område, men med avseende på den statistiskt beräkningsbara frekvensen av sådana nedslag, så räcker det med två försiktighetsåtgärder för att öka chanserna till ett långt och sunt liv: sluta röka och ta på sig säkerhetsbältet, när man kör bil.

Kathpress 2015-09-18

Mer information i America Magazine via denna länk här

Se tidigare inlägg på Signums hemsida om jesuitbroder Guy Consolmagno via denna länk här