Ny avhandling om varför Jesuitordens bibliotek plundrades under trettioåriga kriget

Bokhistorikern Emma Hagström Molin har nyligen disputerat på en avhandling om de svenska krigsbytenas historia under trettioåriga kriget. Avhandlingen har också kommit ut i bokform: Krigsbytets biografi: Byten i Riksarkivet, Uppsala universitetsbibliotek och Skokloster slott under 1600-talet (Makadam förlag, 2015).

Ett av de undersökta krigsbytena som på 1620-talet ”hamnade” i Uppsala universitetsbibliotek var från Jesuitordens bibliotek i skolan Collegium Hosianum i Braunsberg, nuvarande Polen [bilden är från skolans innergård i dag]. Collegium Hosianum som grundades 1565 var en av Jesuitordens viktigaste utbildningsanstalter i den tidigmoderna katolska kyrkan. I slutet av 1500-talet och början av 1600-talet, det vill säga i ett relativt sent skede i den långdragna reformationsprocessen, studerade faktiskt ett betydande antal svenskar och andra nordbor hos jesuiterna i Braunsberg.

Hagström Molin intervjuades i torsdags av programledaren Tobias Svanelid i Sveriges Radio P1 i programmet Vetenskapsradion historia. Under första halvan av programmet intervjuas författaren Anders Rydell som är aktuell med boken Boktjuvarna. Efter tretton och en halv minut börjar samtalet med Emma Hagström Molin. Hon berättar om vilken funktion och betydelse som jesuiternas bibliotek kunde ha haft för Uppsala universitet på den tiden och vilka motiv Gustav II Adolf och Axel Oxenstierna [målningen] styrdes av.

Man kan lyssna på det mycket intressanta programmet i efterhand genom att klicka på länken här

Fredrik Heiding 2015-09-19