Påven på Kuba talar om frihet för kyrkan, tjänande och fred

Påven Franciskus landade i lördags i Havanna som första anhalt på hans nio dagar långa besök i Kuba och USA, och sade vid ankomsten att den senaste tidens normalisering av relationerna mellan de båda länderna är ett tecken på hopp. ”Under några månader nu har vi bevittnat något som fyller oss med hopp: processen med att normalisera relationerna mellan två folk efter år av främlingskap.”

Påven spelade personligen en nyckelroll i processen med återupptagandet av de diplomatiska förbindelserna mellan USA och Kuba, med start i december förra året. De hade då legat nere sedan 1961, strax efter den kommunistiska revolutionen på ön. Genom att citera den kubanske 1800-talspoeten, politikern och självständighetskämpen José Martí sade påven att denna normalisering ”är en seger för mötets och dialogens kultur, för ’det allmännas växande’ över ’grupper och klaner’.”

Påven, som på Havannas internationella José Martí-flygplats togs emot av bland andra Kubas president Raúl Castro och kardinalen av Havanna, Jaime Ortega y Alamino, kommer att tillbringa tre dagar på ön innan han på tisdagseftermiddagen den 22 september flyger till USA för att bland annat tala inför FN, USA:s kongress och delta i det katolska Världsmötet för familjer i Philadelphia.

På Kuba kommer påven att träffa landets biskopar, företrädare för katolska familjer och ungdomar, president Raúl Castro och andra regeringsföreträdare men också presidentens äldre bror Fidel Castro. Påven kommer också att göra ett besök vid Santiagos helgedom för Vår Fru av barmhärtigheten av El Cobre, Kubas skyddspatron.

Som en ö med kust i alla riktningar betecknade Franciskus Kuba som en plats med ”ett speciellt värde som en nyckel för förbindelserna mellan norr och syd, öst och väst” och landets naturliga kallelse är därför ”att vara en plats för möten för alla människor att förenas i vänskap.” Han påpekade också att 2015 markerar 80-årsjubiléet för upprättandet av diplomatiska förbindelser mellan Republiken Kuba och Heliga stolen och menade att Guds försyn nu låter honom följa i fotspåren till både S:t Johannes Paulus II:s besök 1998 och Benedictus XVI:s besök 2012: ”I dag förnyar vi våra samarbets- och vänskapsband så att kyrkan kan fortsätta stödja och uppmuntra det kubanska folket i dess hopp och strävanden, med friheten, medlen och utrymmet som behövs för förkunnelsen av Guds rike till samhällets existentiella utmarker.”

I sin första mässa på Revolutionstorget i Havanna på söndagsmorgonen koncentrerade sig påven i sin predikan på den kristna kallelsen till tjänande, som han sade aldrig är ideologisk utan betyder att sätta sina egna intressen åt sidan för andras skull. ”Att vara kristen innebär att främja värdigheten för våra bröder och systrar, att kämpa för den, att leva för den”, sade han inför tiotusentals församlade. ”Det är därför de kristna alltid är kallade att åsidosätta sina egna önskemål och begär, sin jakt på makt, för att istället se till de mest sårbara. Tjänandet är aldrig ideologiskt för vi tjänar inte idéer, vi tjänar människor.”

I vad som skulle kunna tolkas som en varning till det kubanska folket inför de förändringar av samhälle och ekonomi som förväntas följa på en större öppenhet mot omvärlden, anknöt påven Franciskus återigen till det han talat om vid sin ankomst dagen innan, det vill säga hela landets kallelse till möten och vänskap, och uppmanade kubanerna att inte försumma denna ”till förmån för planer som kan vara förförande men som inte bryr sig om ansiktet på den person som finns bredvid dig.”

Senare under söndagen ledde påven Angelus-bönen, också på Revolutionstorget i Havanna. Där bad han för de pågående förhandlingarna mellan FARC-gerillan och regeringen i Colombia, förhandlingar som pågår på Kuba just nu. Han framhöll att ”ännu ett misslyckande” inte är ett alternativ. Sedan 1964 har mer än 200 000 människor dödats i inbördeskriget i Colombia och under de senaste tre åren har företrädare för FARC och regeringen varit involverade i fredssamtal utan att något resultat har kunnat uppnås.

”Må en lång natt av smärta och våld, med stöd av alla colombianer, förvandlas till en dag av endräkt, rättvisa, broderskap och kärlek, i respekt för institutioner och för nationell och internationell lag, så att det kan bli en uthållig fred”, sade Franciskus. Han vände sedan uppmärksamheten till Jungfru Maria och hennes exempel, och uppmanade de närvarande att med henne ”lägga alla våra bekymmer och hopp inför Kristi hjärta”. Av henne kan vi lära att ”hålla våra hjärtan öppna för andras behov” framhöll han, och avslutade med att särskilt be för alla dem som upplever svårigheter i livet, i synnerhet på Kuba vars invånare han kallade för ”Marias söner och döttrar”.

Catholic News Agency, 2015-09-19 och 2015-09-20

Källor här, här och här