Juntan i Kiev orsakade humanitär katastrof

Professor Sakwa dokumenterar att den i väst av dominerande media och makthavare torgförda bilden av Ukrainakonflikten är missvisande. Det är inte rysk expansionism utan en västlig i form av USA, EU och Nato.

Att rysk trupp skulle ha invaderat och ockuperat Ukraina är en Nato-lögn som dementerats av bland annat OSSE, Tysklands utrikesminister och till och med Ukrainas egen stabschef. Att det funnits frivilliga på båda sidor är däremot oomtvistat. En kontingent svenskar har stridit på juntans sida i fascistiska Azovbataljonen.

Samtidigt som juntan började bomba folket i östra Ukraina, som var hotat och ville förhandla om regionalt självstyre, höll Porosjenko ett hatiskt tal i Kiev där han lovade att förstöra Donbass:

”För vi kommer att ha våra jobb och inte de. Vi kommer att ha våra pensioner och inte de. Vi kommer att ha vård och inte de. Våra barn kommer att gå i skola och dagis. Deras kommer att kura ihop sig i källare därför att de inte kan göra någonting. Precis så ska vi vinna det här kriget.”

Det blev en humanitär katastrof. Ryska myndigheter rapporterade att över 800 000 flyktingar anlänt förutom de över 300 000 som bad om flyktingstatus eller medborgarskap. Marcussons förnekande av den stora ryska humanitära insatsen i Donbass är så cyniskt propagandistisk att den talar för sig själv.

ULF BJERÉN

http://www.blt.se/din-asikt/ryssland-ar-storsta-flyktingmottagaren/