”Ett sant mirakel” – kidnappad syrisk präst flydde från IS

En syrisk präst som kidnappades av Islamiska staten (IS) i maj trodde att han skulle dö för sin tro. Nu ger han Jungfru Maria och hjälpen från en muslimsk vän äran för att han lyckades fly. ”Detta är ett Herrens mirakel: när jag var fånge väntade jag bara på den dag då jag skulle dö, men med en stor inre frid. Jag hade inget problem med tanken att få dö för Jesu namn; jag skulle inte bli den förste och heller inte den siste, bara en av tusentals martyrer för Kristus”, sade den syrisk-katolske prästen, fader Jacques Mourad i en italiensk tv-intervju nyligen. ”Jag vill tacka alla dem som bad för min befrielse. Det är ett sant mirakel att en präst har lyckats bli fri från IS. Ett mirakel som Jungfru Maria har utverkat!”

Fader Mourad var prior i klostret Mar Elian i den syriska staden Al Qaryatayn, ungefär 10 mil sydöst om Homs, och tillfångatogs tillsammans med en annan man den 21 maj i år, efter att IS-terrorister hade intagit klostret.

”De första fyra dagarna tillbringade vi i bergen, inlåsta i den bil från klostret i vilken vi hade tillfångatagits”, berättade han. ”Den 11 augusti togs vi till en plats nära Palmyra där det fanns 250 andra kristna fångar från Al Quaryatayn.” IS hade intagit Al Quaryatayn den 6 augusti och enbart 30 kristna lyckades då fly från staden till Homs.

Fader Mourad berättade i intervjun att hans fångvaktare ständigt uppmanade honom att bekänna vilken tro han hade. ”Nästan varje dag var det någon som kom till mitt fängelse och frågade mig ’vad är du?’ och jag brukade svara: ’jag är en nazaren, med andra ord en kristen’. ’Så du är en otrogen’ ropade de. ’Eftersom du är kristen och inte vill konvertera så ska vi skära halsen av dig med en kniv’.” Men trots hoten vägrade prästen ta avstånd från Kristus.

Fader Mourad sade att han lyckades förkläda sig för att sedan fly. ”Jag flydde på en motorcykel med hjälp av en muslimsk vän. Men nu arbetar jag tillsammans med en ortodox präst, några beduin-vänner och en muslimsk vän för att de övriga 200 kristna som ännu är fångna ska bli fria.” I tv-intervjun uppgav han vidare att 40 andra kristna lyckades fly samma dag.

Den 10 oktober firade f. Mourad sin första mässa sedan han blev fri, enligt den franska nyhetsbyrån AFP. Prästen tjänstgjorde före sin kidnappning också i en församling i Al Qaryatayn och verkade som medlare mellan den syriska armén och rebellstyrkor i det treåriga inbördeskriget.

Klostret Mar Elian räknar sitt ursprung mer än 1 600 år tillbaka i tiden och har genomgått en restaurering under de senaste decennierna. Det fungerade som tillflyktsort för hundratals syrier på flykt från Al Qaryatayn och samarbetade med muslimska finansiärer för att klara behovet av förnödenheter. I augusti förstörde IS klostret helt.

Sedan inbördeskriget i Syrien började i mars 2011 har mer än 250 000 människor dödats. Fyra miljoner syrier har flytt utomlands och ytterligare åtta miljoner människor beräknas vara på flykt från våldet inom landet.

Catholic News Agency, 2015-10-15