Hej författare, Duraid Al-Khamisi!

Fem snabba med Duraid Al-Khamisi, författaren bakom Regnet luktar inte här, som i kväll är med i Edit med Gina Derawi.

Vilken är den bästa bok du läst i år?
Och bergen svarade av Khaled Hosseini. Den når inte samma förnäma litterära nivåer som hans tidigare romaner, men är fortfarande en riktigt bra bok.

Om du fick träffa vilken författare du ville, död eller levande, vem skulle det vara och vad skulle du fråga hen om?
Då skulle jag välja den syriske poeten Nizar Qabbani, en av mina absoluta favoriter. Jag skulle vilja höra hans syn på hur poesi, musik och litteratur kan förändra människors vardag, få dem att glömma sina sorger och samtidigt ge kraft att fortsätta leva. Jag skulle också fråga om hur han ser på ungdomlig kamp, revolutionsromantik och var man lyckas hitta ett hem i diasporan.

Om du kunde få statsministern att läsa en enda bok, vilken skulle det vara?
Min egen bok, Regnet luktar inte här, utan tvekan. Dels för att jag själv träffat och samtalat med statsministern vid ett tillfälle, dels för att många politiker behöver komma till insikt. Det finns i dag en otroligt dynamisk och progressiv kraft där människor organiserar sig för värdiga liv i våra förorter, långt bortom maktens korridorer och politikernas försummelse av människor.

Läser du någonsin självhjälpsböcker? Är det något/någon du rekommenderar?
Jag tror inte på sånt och kommer förmodligen aldrig att göra det. Jag tror att alla människor har svaren inom sig själva. Det gäller bara att vända blicken mot vårt inre, våga gå vilse, rasera våra föreställningar, och bygga upp oss på nytt. Att analysera andra människors huvuden är ganska enkelt, men sällan unikt för individen i fråga.

Vad ska du läsa härnäst?
Jag ser fram emot att läsa färdigt Teju Coles Öppen stad.

Duraid Al-Khamisis debut Regnet luktar inte här (Atlas) finns ute nu och kan beställas här >>.