”SD är ett löntagarfientligt parti”

Arbetaren ställde fyra frågor till Tobias Baudin, LO:s vice ordförande. 

Vad hoppas ni uppnå med kampanjen?

– Vi hoppas kunna belysa Sverigedemokraternas politik på de olika sakområdena för att visa att SD är ett högerparti vars politik går stick i stäv med det LO-kollektivet vill ha: en bättre välfärd, tryggare anställningsförhållanden och minskade klyftor. 

På vilket sätt är SD ett arbetarfientligt parti?

– I retoriken säger de att de vill satsa på välfärden, men när vi analyserar deras politik så ser vi att de vill skära ned 90 miljarder i välfärden. De röstade nej till en budget som ville höja taket i a-kassan. På punkt efter punkt syns att SD är ett löntagarfientligt parti. 

Hur ska ni nå fram till de berörda, de som stödjer SD?

– Jag brukar säga att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Men det gäller inte alla som kan tänka sig att rösta på dem. Det finns en kärna i väljarkåren som också är rasister och dem tror jag inte LO kommer åt. Men det finns många som proteströstar, som röstar på SD av oro. Och till dem vill vi förmedla vad SD faktiskt driver för politik. Det är ingen propaganda mot SD, vi vill visa för det stora antalet vad politiken faktiskt innebär. 

 LO har ju en facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna, som vissa menar också monterar ner välfärden. Jag tänker exempelvis på inställningen till vinster i välfärden, där miljarder skatte­kronor försvinner ned i privata fi­ckor. Vad erbjuder ni för alternativ till de som i­­ dag stödjer SD av rädsla för nedmonterad välfärd?

– Vi har ju som sagt en facklig-politisk samverkan med S, men det betyder inte att vi tycker lika i alla frågor. Vi jobbar ju också på att påverka socialdemokraterna att driva frågor som gynnar löntagarna. Regeringens budget är åt rätt håll, men vi hade önskat oss mer snabbare. Vi är ense om riktningen men oense om reformtakten. Tittar man på SD:s budget så är den åt helt fel håll.

Kategorier: Okategoriserade