”Okunskapen är ett demokratiproblem”

Varför ville ni göra en radiopodd om migration?

– Det handlar främst om att migration är något som vi den senaste tiden pratat om väldigt mycket i samhället. Men samtidigt ser vi att det saknas kunskaper, inte bara bland allmänheten utan även bland journalister, politiker, polisen och andra instanser, om hur det rådande regelverket kring asylrätt ser ut. Vi tar upp ett helt gäng missuppfattningar som vi har stött på.

Vilka är de främsta missuppfattningarna?    

– Det finns många. Men bland annat rör de ofta frågor om av vilka anledningar man får stanna i Sverige, att det i högre utsträckning än i andra länder skulle vara lätt att få asyl här, vilket inte stämmer. Tvärtom är kraven högt ställda. Andra rör vad Sverige, som en del av EU, har för möjligheter att stoppa invandringen och vilket handlingsutrymme vi som land har att skapa egna regler. Dublinförordningen är en annan sak som det råder stora missförstånd kring, kanske framför allt för att den är väldigt snårigt strukturerad och skriven med ett otydligt språk.

Vad skulle du säga är den största faran med okunskapen i frågan?

– Det finns flera faror med det, men den största handlar om att det behövs kunskap om det nuvarande systemet för att kunna säga om det är bra eller ej, för att medborgarna ska kunna använda sina rättigheter och veta till exempel hur de ska rösta för att få till en förändring. När diskussionen i samhället inte utgår från verk­ligheten – från hur systemet är utformat och hur reglerna tillämpas – är det ytterst ett demokratiproblem.

Hur tror du att själva formatet poddradio kan bidra med ökad kunskap?

– Juridik riskerar att bli väldigt komplicerat och invecklat för en bredare allmänhet. Många verkar tycka att juridik är trist, men det är det ju inte. Vi har velat förtydliga och förenkla så gott det går så att vi ska kunna nå ut så brett som möjligt. Det är ett medvetet grepp att vi pratar ganska lättsamt utan att tumma på fakta. Det verkar som att det funnits en efterfrågan kring belysning av ämnet och vi har hittills bara fått uppmuntrande ord.