Den senaste veckans stadskamp om Malmö

Det var i söndags larmet till stadens aktivister gick. Polisens och kommunens vräkning av lägret på Industrigatan i Sorgenfri var nu nära förestående. Inte så att romerna, varav de flesta är från Rumänien själva ville på tomten som är giftindränkt och direkt hälsovådlig att vistas på. Inte heller ville romerna bo i sådana ruckel som vi kan se i denna bildsvit som gjorts av FiB/Ks journalist Joacim Blomqvist

Bilarna och husvagnarna var beredda att resa då vi besökte lägret

Så här såg det ut. I stort sett samma miljöer som ghettona i Tirana, Sofia och i Bukarest. En skam för rika Sverige att vi inte kan ställa upp med något bättre

Men var tvivelsutan bättre än som nu. Bo helt utan tak över huvudet. 

Vräkningen skedde i tisdags strax före gryningen (klockan fyra, och alltsedan Gestapo är det ju tradition att förfölja folk strax före gryningen). Runt femton polis-piketbilar med polisiär personal, container, kravallstaket och vägstopp samt kranbilar. De spärrade av Industrigatan och alla ingångar till lägret.

De boende i lägret hade beslutat att protesten borde vara fredlig. Man skulle inte bära masker, och protesten skulle ske via passivt motstånd. De utomstående aktivisterna hade beslutat att följa de boendes önskemål. Under hela striden har det varit lägerinvånarna som styrt protesterna.

Det som nu hände följde ett förutsägbart schema: ”Först avlägsnades vita demonstranter från lägret, sedan avlägsnades media tills bara de boende var kvar inne i lägret. Därefter låstes grindarna och de boende satte sig på marken i protest i den kyliga, duggregnande novembergryningen. Malmö stads representanter dröjde och efter flera timmar öppnades grindarna” skriver solidaritetskommitéen i sin Facebook-status, och de fortsätter: ”Demonstranterna som släpats bort från lägret fortsatte att stötta de boende genom att fortsätta protesten i korsningen vid Nobelvägen/Industrigatan. Kl 9:00 efter fem timmars sittprotest inne i lägret, och efter att polisen börjat spärra av området och kommunen börjat demolera lägret, reste sig de boende upp och ledde demonstrationen till stadshuset i Malmö”. 

Och utanför stadshuset fortsätter alltså protesten. Aktivisterna låter hälsa, att den kommer att fortsätta tills en lösning finns: ”Kampen fortsätter för romers rättigheter!”