Påvliga enhetsrådet och Lutherska Världsförbundet har planerat 1517-årsminnet i Lund

Burghardt_Anne_ekDet påvliga enhetsrådet och Lutherska Världsförbundet skall tillsammans begå reformationsminnet. Under kommande år skall man på reformationsdagen (31 oktober) gemensamt i det svenska Lund, där världsförbundet grundades, minnas att Martin Luther anslog teserna. Detta meddelades av Världsförbundets sekreterare för ekumenik, Anne Burghardt, på torsdagens kväll under den i Bremen samlade synoden av Förenade Evangelisk-lutherska kyrkan i Tyskland.

Därutöver skall i oktober 2016 [dvs. ett år innan reformationsdagen den 31 oktober 2017, övers. anm.] det femtioåriga jubileet av den luthersk-romerska dialogen och Världsförbundets sjuttioåriga existens begås. Detta skall ske i en gemensam gudstjänst och ett symposium och ”det skall uttrycka den gemensamma glädjen över det återupptäckta evangeliet, sorgen över det lidande som tillfogats båda sidor och det gemensamma vittnesbördet i världen av i dag”, sade Burghardt.

Enligt vad pastor Burghardt betonade, kommer Lutherska Världsförbundet att vid firandet av reformationsjubileet framför allt peka på kärnan i den lutherska teologin, människans befrielse genom Guds nåd: ”Den centrala insikten i denna lära, nämligen att Guds nåd i Kristus ges oss som en gratis och villkorslös gåva framkallar tacksamhet, som yttrar sig i ett kärleksfullt engagemang för människorna och för hela skapelsen.”

Efter evenemanget i Lund skall Lutherska Världsförbundets generalförsamling äga rum i Windhoek i Namibia under år 2017.

Kathpress 2015-11-06

Läs också pressmeddelande från 2015-06-23 på Stockholms katolska stifts hemsida via denna länk här