Hej Hanna Gadban! Hur är det med din anti- rasistiska kompass??

Hej Hanna Gadban, krönikör på Svenska Dagbladet. Hur står det till med din anti-rasistiska kompass egentligen?

När du blev SvD-krönikör var det många som blev upprörda, eftersom du lajkat antisemitiska inlägg på Facebook och utfall av bland andra SD:s Jan Sjunnesson. Hur står det till med din antirasistiska kompass egentligen?

– Vilka blev upprörda utöver mina meningsmotståndare? Något som jag kan förstå! Det är snarare glädjande att dagligen motta tiotals mejl som välkomnar beskedet att jag är krönikör i SvD.

– Som jag sagt tidigare har jag dålig erfarenhet av hantering av sociala medier. Jag läste inget inlägg innantill och jag lajkade ändå inläggen skrivna av personer som kommenterar mina trådar.

– Jag som varken är född eller uppvuxen i Sverige har fortfarande svårt att veta vilka politiska ideologier som varenda individ som kommenterar mina trådar sympatiserar med. Även om jag lär mig fort tar det ändå tid att förstå att vissa personer är förknippade med en del grupperingar och organisationer.

– Mina tidiga impulsiva, spontana försök att vara trevlig mot folk som berömde mig i sociala medier har gett mina meningsmotståndare anledning att anklaga mig för att vara antisemit, rasist och islamofob trots att jag aldrig uttryckt något antisemitiskt, rasistiskt eller islamofobiskt. Ändå utnyttjades dessa slarviga lajkanden till fullo för att påverka min trovärdighet och tysta ned mig.

Vilken är den viktigaste politiska frågan i Sverige just nu?

– Integrationspolitik.