Kardinal i Paris uppmanar till sammanhållning

Ile-de-France_students_mass_2012-11-08_n07Kardinal André Vingt-Trois i Paris uppmanar människor i Frankrike till sammanhållning. ”Vårt land genomgår nu ett prov som det gäller att bestå”, sade Vingt-Trois i en intervju med den katolska dagstidningen ”La Croix” i måndags. Den utlysta tredagars statssorgen var en bra reaktion på människors behov, samt även med hänsyn till solidaritet och gemenskap.

Den franska samhället har levat i fred i 50 år, sade Vingt-Trois. De konflikter landet varit indraget i har blivit mycket avlägsna. De aktuella händelserna ”inger känslan att staten befinner sig i krig”. Och kriget är ett hot mot var och en.

Attentaten i Paris väckte också stor rädsla eftersom de inte går att förstå rationellt, förklarade ärkebiskopen. Just därför är de kristnas förebild viktig. De måste sluta sig samman och ge sina landsmän ett tecken på hopp. Ett mål för attentatsmännen är att samhället skall brytas sönder socialt. Kardinalen uppmanade de kristna att stå emot detta och att åter bygga upp de sociala banden mellan religionerna.

Kathpress 2015-11-16