Modern klassiker som överträffar dikten

I oktober blev Marlon James den första jamaicanen att vinna det ansedda The man Booker Prize, ett av den engelskspråkiga världens allra finaste litteraturpris. Utmärkelsen fick han för sin roman A Brief History of Seven Killings.

Boken släpptes redan förra året men kommer snart i svensk översättning och rykten går även att den ansedda tv-kanalen HBO nu planerar en filmatisering av dramat som tar sin början vid mordförsöket på Bob Marley i början av december 1976.

I slutet av 1970-talet stod Jamaica på gränsen till inbördeskrig. De två rivaliserande partierna Jamaican Labour Party, JLP, med stöd från USA, och det Kubavänliga People´s National Party, PNP slogs om makten på den av Internationella Valutafonden hårt pressade ön.

Kingstons kåkstäder stod i lågor och delades upp, och är fortfarande delade, med knivskarpa gränser efter partitillhörighet och politiska gängledare styrde sina garnisoner med järnhand. Gränserna, ofta bara en gatstump, var hårt bevakade av tungt beväpnade gangsters och statistiken över mord slog i höjden.

Inför valet 1980 dödades över 800 personer i gatustrider enligt polisens officiella beräkningar, men siffrorna är egentligen betydligt högre än, så menar politiska analytiker som studerat den kaotiska valrörelsen.

Här växte Marlon James upp i ett medelklasshem med två poliser till föräldrar och utan att egentligen märka av våldet mer än i rapporteringen på tv. Det var i ghettot som folk sköts och lämnades blödande på gatorna. Inte kring hemmen där det hellre spelades Abba än Peter Tosh.  

Ändå lyckas han med sin tredje roman skildra hopplösheten, frustrationen och de enorma klasskillnaderna hos en befolkning hårt drabbad av politiskt storspel regisserat av de bägge partiledarna Michael Manley, PNP, och Edward Seaga (av sina motståndare kallad Edward CIAga) från JLP.

Boken tar alltså sin början veckorna innan mordförsöket på Bob Marley 1976 och sträcker sig fram till ett New York som under 1980-talets crackepedemi tagits över av jamaicanska gäng.

Vi får följa ghetto-dons baserade på verklighetens mytomspunna gangsterkungar Claude Massop och Jim Brown, den cyniska CIA-agenten Barry Diflorio som med pengar och vapen försöker påverka valutgången, Rolling Stone-journalisten Alex Pierce ditsänd av tidningen för att täcka Mick Jaggers besök på ön, den unga och arbetslösa Nina Burgess och gängmedlemmen Demus som får till uppdrag att knäppa Marley i hans hårt bevakade hus uppe på Hope Road. Tillsammans vävs deras historier ihop till ett drama som redan nu måste beskrivas som en modern klassiker.

Marlon James har tidigare gett ut två historiska noveller om sitt hemland och bor sedan några år tillbaka i USA där han bland annat undervisar i litteratur på Macalester College i Minnesota.

Boken har, förutom The Man Booker Prize, fått lysande recensioner världen över och kan ses som en blandning mellan fiktion och obehaglig verklighet som tyvärr alldeles för ofta visar sig överträffa dikten. Det är en roman i direkt anslutning till Laurie Gunst alldeles utmärkta reportagebok Born Fi´Dead: A Journey Through The Jamaican Posse Underworld från 1996.

A Brief History of Seven Killing är utan tvivel bland de mest spännande böcker jag läst på många många år. Nu är det bara att hoppas att Bonniers får till översättningen på svenska utan att tappa det lika lysande som rasande tempot i språket.