”Bombar man mer flyr allt fler”

Bara timmarna efter terrorattentaten som dödade minst 129 personer i Paris fortsatte Frankrike sina redan pågående flygbombningar mot Islamiska statens fästen i Syrien. Frankrike har 12 flygplan som opererar mot IS inne i Syrien och ytterligare 24 är på väg med hangarfartyg över Medel­havet.

EU-länderna har lovat allt stöd till Frankrike efter terrorattackerna förra fredagen. Men för att komma till rätta med den allt mer kaotiska situationen i Syrien, som lett till IS framfart de senaste åren, krävs mer än militära medel. Det menar Malena Britz, som är lektor i statsvetenskap på Försvarshögskolan i Stockholm.

– Det är helt klart att förhandlingar inte hjälper mot IS, där krävs militärmakt. Men för att skapa fred i Syrien krävs förhandlingar, då hjälper det inte med bombningar, säger hon till Arbetaren.

Frankrike är en av Europas starkaste krigsmakter och opererar just nu med omkring 7 000 soldater runt om i världen. Bland annat i västafrikanska Mali och i Irak.

Landet har en blodig historia av brutal kolonialism och att sätta in marktrupper i det pågående syriska inbördeskriget är en känslig fråga för Frankrike liksom för flera andra länder. De västländer som på ett eller annat sätt deltar i kriget gör det utan större förband på marken.

För att nu komma åt IS krävs förhandlingar med bland annat Ryssland, som aktivt stödjer Syriens president Bashar al-Assad, säger Malena Britz. Hon utesluter inte att Europa, USA och Ryssland inom kort kommer att inleda någon typ av militärt samarbete för att gemensamt slåss mot IS.

Inom EU har debatten om att stänga Europas gränser blossat upp i takt med den pågående flyktingströmmen och tilltagit nu i efterdyningarna av attackerna. Men Malena Britz tror inte att det är någon lösning.

– Bombar man mer kommer fler människor att fly. Och de här människorna flyr ju också från IS så de kommer inte att sluta söka sig hit, säger hon.