Borås tidning försöker splittra Kristallnattsmanifestation

Det är såklart tråkigt att Borås Tidning väljer att kritisera ett arrangemang som vi arrangörer är väldigt stolta över, men än tråkigare är att ledarsidan är fylld av sakfel och faktiskt rena lögner. Ledarskribenten påstår att ingen nämnde antisemitism överhuvudtaget och att allt fokus låg på tidens senaste terrordåd mot muslimer. Tvärtom vad BTs ledarredaktion ger uttryck för, talade alla medarrangörers representanter om antisemitism.

Här kommer utdrag ur allas tal: “Kristallnatten, kulmen på de våldsamma förföljelserna av judarna under andra världskriget, ägde rum för 77 år sedan, och allt färre lever för att kunna berätta om försöken att förinta ett helt folk. Vi, och många med oss, har lovat att detta ska bli en återkommande påminnelse om politiskt våld, och vad vi aldrig får tillåta att hända igen. Men trots våra löften, och påminnelser, och manifestationer, så tycks historien upprepa sig igen och igen och igen”. (Therése Björklund, SSU).

“Vi har samlats här för att minnas och hedra de människor som mördades av nazisterna men också för att vår kamp fortfarande behövs! Fortfarande förföljs judar, romer och HBTQ-personer…”. (Joel Carlberg Torsell, Ung Vänster).

“Tyskland den 9 November 1938. Människor misshandlas, mördas och förs till koncentrationsläger. Synagogor, hem och butiker tillhörande judar vandaliseras och bränns ner. En i ledet av de många våldsaktioner som nazisterna utförde mot judar. En del av det mörkaste kapitalet i mänsklighetens historia. Det är det här som vi samlats här idag för att minnas. För att aldrig glömma. För att aldrig återupprepa.. Trots det så står vi här i ett Sverige 2015 där det finns liknande tendenser…”. (Bim Olsson, Grön Ungdom).

“…Men vi ska inte tro att antisemitismen bara är något som hör historien till. Genom sådana påståenden osynliggörs nämligen dagens antisemitism. Denna kan exemplifieras med ett flertal olika aktioner mot den europeiska judenheten, såsom attacken mot judiska församlingen i Malmö, talmannen Björn Söders (SD) uttalande om att judar inte är svenskar, att judiska elever på den kommunala skolan Vasa Real i Stockholm, möts av hakkors och annat nazistiskt klotter, att rabbinen i Malmö utsatts för upprepade våldsattacker…” (Sigge, Allt åt alla).

Vidare måste vi bemöta påståendet att “judarna inte ens fick en inbjudan”. Vi försökte komma i kontakt med den judiska föreningen då vi inte fått någon förfrågan från deras sida. Det är olyckligt att våra försök inte nådde fram, men det går på inget sätt att klandra oss arrangörer som ändå slöt upp under minnesmanifestationen. Speciellt inte när den blev så lyckad som den blev med stor uppslutningen regnet och kylan till trots. Det kan dock vara bra att inför framtiden fastställa att inbjudan till manifestationer som Boråsare Mot Rasism anordnar är öppen för alla, såväl privatpersoner som föreningar, som värnar om människors lika värde och står bakom demokratins grundprinciper. Det verkar onekligen som att BTs ledarredaktion vill att vi upphör med politisk påverkan och opinion mot högerextremism. Men att komma med rena lögner är fel och orättfärdigt. Vi kräver därför både upprättelse och en ursäkt. Pajkastning mot meningsmotståndare under en dag där vi ska stå tillsammans mot hat är ohederligt, till och med för Borås Tidnings ledarsida.