Rysk-ortodoxa kyrkan förordar dödsstraff för terrorister

En högt uppsatt företrädare för den rysk-ortodoxa kyrkan har krävt att terrorister skall dödas. Terrorister och deras medhjälpare vid terrorattentat skall ”helt enkelt dödas utan några som helst rättsliga förfaranden” om förhörsledarna bedömer att de utgör en fara för allmänheten, sade chefen för kyrkans avdelning för samhällskontakter, ärkeprästen Vsevolod Tjaplin, under veckoslutet, enligt uppgift från den ryska nyhetsbyrån ”Interfax”. Det vore visserligen bättre att undvika dödsstraff, men det finns situationer då samhället är så starkt hotat att det måste användas som en preventiv åtgärd.

Som reaktion på den senaste tidens terroranslag har även flera ledamöter i en debatt i duman förordat återinförandet av dödsstraff. Även ledande representanter för muslimerna har instämt i detta krav, enligt nyhetsbyrån.

Människorättsaktivister och Kreml har däremot avvisat kravet. President Vladimir Putin har inte ändrat uppfattning, säger en talesperson för Kreml, Dmitrij Peskov. På tisdagen offentliggjorde ryska myndigheter att det rysk passagerarplanets störtning över Sinai i Egypten den 31 oktober var ett terrorattentat.

Sedan 1999 föreligger ett moratoriun för verkställande av dödsstraff. Den ryska författningsdomstolen förbjöd i november 2009, efter en internationell överenskommelse, avrättningar även efter det att moratoriet löpte ut den 1 januari 2010. Den ryska författningen tillåter emellertid åter avrättningar ”som en extraordinär straffåtgärd för särskilt svåra brott mot staten”.

Kathpress, 2015-11-23