”Asylrätten kränks”

– Jag trodde inte att det fanns så mycket mer att ta till. Det här leder till att kränka asylrätten, säger Sanna Vestin, ordförande för Flyktinggruppernas riksråd, FARR, till Arbetaren dagen efter den rödgröna regeringens beslut.

Hon suckar uppgivet.

– Vad ska man säga egentligen? Det spelar ju ingen roll vilken färg regeringen har.

Sanna Vestin tillägger att FARR nu kommer att fortsätta jobbet med att hjälpa de flyktingar som trots nya hårda regler kommer att ta sig till Sverige.

Samtidigt kallar nätverket Ingen människa är illegal regeringens beslut för oacceptabelt och har därför kallat till demonstration i anslutning till Socialistiskt Forum som hålls på ABF-huset i centrala Stockholm på lördag.

– Vi vill visa att det inte finns stöd för det här i hela Sverige. Det handlar om människors rätt att söka skydd och långsiktigt hoppas vi naturligtvis på en vändning i den här situationen säger Stina som är aktivist i Ingen människa är Illegal och som av säkerhetsskäl inte vill uppge sitt efternamn, till Arbetaren.

Även Linton Kennegård från Vänsterjuristerna i Stockholm beklagar den nya politiken.

– Det är väldigt tråkigt att se hur Sverige nu deltar i en asylrättslig kapprustning med övriga EU-länder i stället för att lyfta frågan hur vi ska kunna skapa ett bättre mottagande, säger han.

Linton Kennegård menar att det nu är upp till frivilligorganisationer och civilsamhället att fortsätta ta ansvar när det övriga samhället sviker. Därför kan demonstrationen på lördag vara viktig, förklarar han.

– Det vi trots allt har sett de senaste månaderna är hur tusentals människor från Grekland i söder till Finland i norr samarbetat och visat solidaritet. Det är en väldig uppförsbacke just nu, men vi visar samtidigt att det finns ett enormt motstånd i Europa mot det här slutna högersamhället. Människor som aldrig tidigare varit politiskt aktiva har plötsligt börjat engagera sig.