Australien: biskopar DO-anmäls för att ha uttryckt katolsk tro

dontmesswithmarriage-4Ärkebiskopen av Sydney har gått ut i ett starkt försvar för den katolska kyrkans frihet att få ha sin tro och verka för den, med anledning av att de australiska biskoparnas herdabrev om äktenskapet har blivit anmält för att bryta mot den australiska delstaten Tasmaniens anti-diskrimineringslagar.

”Australien är bundet av konventioner som garanterar religionsfriheten och yttrandefriheten, och brukar också regelbundet uppmana andra nationer i världen att respektera dessa friheter”, sade ärkebiskopen av Sydney, Anthony Fisher, i ett uttalande härom veckan, enligt den engelskspråkiga nyhetstjänsten CNA. ”Därför är det förvånande och mycket alarmerande att människor kan bli föremål för myndigheters undersökningar för att ha uttryckt traditionella kristna uppfattningar om äktenskapet.”

”En rättvis läsare av biskoparnas uttalande om äktenskapet kan se att det är balanserat i sina formuleringar och starkt medkännande, utan någon avsikt att provocera eller såra någon av annan uppfattning”, fortsatte ärkebiskopen. ”Den samlade kampanj som har följt på herdabrevets publicering visar att det finns de som inte kan tolerera att någon får hysa kristna trosuppfattningar, uttrycka dem eller försöka få andra att dela dem.”

Den aktuella anmälan avser dels ärkebiskop Julian Porteous av Tasmanien personligen, dels hela Australiens katolska biskopskonferens som i maj i år gav ut herdabrevet Don’t Mess With Marriage (‘Rör inte äktenskapet’), vilket bland annat sändes hem till alla elever som är inskrivna vid katolska skolor, inklusive de i delstaten Tasmaniens huvudstad Hobart. Herdabrevet understryker både respekten för alla människor och respekten för den unika innebörden av äktenskapet som en förening mellan en man och en kvinna. Brevet avvisar också påståenden om att den nuvarande australiska äktenskapslagstiftningen, som utgår från den klassiska definitionen av äktenskap, eller den katolska kyrkans lära skulle vara uttryck för diskriminering.

I mitten av november lämnade Martine Delaney, HBT-aktivist och politiker i Australiens Gröna parti in en anmälan till delstaten Tasmaniens diskrimineringsombudsman som har bekräftat att myndigheten ska inleda en undersökning mot biskoparna. Anmälaren, som vill framhålla sig själv som transsexuell, sade när anmälan inlämnades att han krävde en ursäkt och att de katolska skolorna måste tvingas att engagera sig i vad han kallar ”HBT-medvetenhet”. Han hävdade att det utsända herdabrevet är opassande och syftar till att ”marginalisera” samkönade par och deras familjer.

Katolska ärkestiftet i Sydney menar att anmälan är en del av en organiserad kampanj från HBT-grupper. Den har lämnats in i Tasmanien på grund av delstatens mycket hårda anti-diskrimineringslagstiftning och kommer som ett inlägg i debatten om en möjlig folkomröstning om äktenskapsdefinitionen.

Ärkebiskop Porteous sade att herdabrevet har distribuerats brett för att hjälpa katoliker att förstå kyrkans syn och lära ”i en tid av intensiv debatt”. Han sade vidare att han ”beklagar om enskilda personer har känt sig kränkta av detta” och att han ”avser att samarbeta med diskrimineringskommissionen för att lösa frågan”.

I en reaktion på anmälan och processen mot kyrkan har delstaten Tasmaniens premiärminister Will Hodgmann sagt i delstatsparlamentet att den nuvarande diskrimineringslagen kan komma att behöva revideras för att tillförsäkra att alla åsikter kan få uttryckas i en fri och öppen debatt. Och Australiens kommissionär för mänskliga rättigheter, Tom Wilson, har förordat att lagstiftningen måste ändras för att undvika att någon kan använda rättsliga processer för att tysta åsikter som man inte delar.

Juridikprofessor Michael Quinlan vid universitetet Notre Dame i Sydney har sagt att anmälan riskerar att ha en hämmande effekt på yttrandefriheten: ”Om inte katolska biskopar ska kunna skriva till församlingsmedlemmar och föräldrar till elever i katolska skolor för att förklara sina trosuppfattningar utan att riskera rättsliga konsekvenser, är det svårt att föreställa sig hur resten av befolkningen i landet fritt ska kunna diskutera frågan i en kommande folkomröstning.”

Ärkebiskop Fisher underströk i sitt uttalande tidigare i november att han finner tröst i stödet från katoliker och andra människor av god vilja: ”Jag avser fortsätta tala för den kristna tron, alltid i respekt för dem som tror annorlunda och utan vare sig fördomar eller hat; jag hoppas att vår demokrati ska behandla mig med samma respekt.”

Catholic News Agency, 2015-11-24

De australiska katolska biskoparnas dokument på engelska finns via denna länk: DMM-booklet office print A4 v2