Upprättelse för sparkad fackkämpe

– Jag är väldigt glad och det känns extremt skönt att lämna detta bakom mig, säger André Börvall, den tidigare klubbordföranden.

Det var för snart ett år sedan som Handels dåvarande klubb­ordförande på Icas lager i Helsingborg sparkades från sin anställning hos bemanningsföretaget Proffice. Men nu har Handels och Proffice har förlikats efter att facket stämt företaget i Arbetsdomstolen. Stämningen innehöll ett skadeståndskrav på utebliven lön och 450 000 kronor.

På grund av sekretessklausuler i överenskommelsen kan André Börvall inte kommentera innehållet i den, eller om fackets skadeståndskrav möttes eller överstegs.

– Det kan jag varken bekräfta eller dementera. Men jag tror att företaget nu tänker sig för två eller tre gånger innan de ger sig på en facklig förtroendevald, säger han.

Under klubbens första år och fram till avskedandet förde André Börvall och klubbkamraterna en förtvivlad kamp för att bemanningsföretaget skulle erkänna klubben som förhandlingspart.

Men företaget vägrade konsekvent att ta emot arbetsmiljöanmälningar och förhandlingsframställan. I stället var förhandlingarna tvungna att ske via Handels Helsingborgsavdelning med fullmakt från IF Metall.

Klubbens kamp letade sig dock  in i det nya bemanningsavtalet och från och med den 1 december tvingas Proffice erkänna klubben som fullvärdig förhandlingspart.

– Det som har varit i Helsingborg har blivit vägledande och skapar bättre förutsättningar för att de bemanningsanställda ska kunna organisera sig. Det kan förhoppningsvis hjälpa andra i framtiden, säger Martin Nyberg, ombudsman på Handels i Helsingborg.

Däremot tror Martin Nyberg inte att förlikningen kommer att påverka företagens möjigheter att sparka fackligt förtroendevalda.

– Eftersom det är en förlikning tror jag inte att det kommer att ge några direkta följder. Branschen går vidare med sina utmaningar, säger han.

Även om André Börvall inte får tillbaka sin anställning hos bemanningsföretaget så är klubbens överlevnad och nyvunna möjlighet ett glädjeämne.

– Klubben lever vidare, det är det allra viktigaste. Företaget har misslyckats  med att tysta ned dem som vänder sig till facket och dem som väljer att engagera sig, säger han.