Stadsmissionen oroas inte över kritiken

Sune Sunesson, professor i socialt arbete ser risk för att möjligheten till billigare mat kan leda till att kommunerna sänker ersättningsnivåerna för socialbidrag.

För att få rätt till de billigare priserna måste den handlande bevisa att den har en låg inkomst som till exempel ett utdrag från internetbanken.

– Det är självklart att det medför ett integritetsproblem. Det innebär ju att man för en utomstående part avslöjar något om sin personliga ekonomi, att man blottar sin utsatthet, säger han.

Men Marika Markovits, direktor på Stockholms Stadsmission, säger att det är trygghetssystemens urholkning som gör att det finns ett behov av billigare mat. Hon tror inte att snabbköpen leder till en vidare urholkning eftersom det ska ses som en stödinsats, inte en ersättning.

– Jag tror inte att det kommer att göra det ointressant för högre nivå i försörjningstödet. Det skulle vara lätt att överklaga om socialtjänsten baserar nivån på tillgången till vår butik.

Sune Sunesson invänder att individens bristande möjligheter att påverka den privata organisationen skulle innebära en ökad rättsosäkerhet. Men Marika Markovits säger att problemet inte ligger hos de sociala snabbköpen utan på det nuvarande systemet i sig.

– Redan i dag går man in och ser på hur extrapriser ser ut och räknar ut att en matkassa på en viss nivå borde räcka. Där behövs det göras tydligare nationella riktlinjer för försörjningsstöd. Det sätt som beräkningsgrunderna sker på nu är inte rättssäkert, säger hon.

Talar inte det för att det ligger något i kritikernas oro?

– Det jag menar är att det finns nationella riktlinjer och dem kan man påverka. Jag vet att socialtjänsten inte baserar ersättningsnivån på att man kan få gratis matkasse från kyrkan eller av Stadsmissionen, den typen av insatser har hittills inte sänkt nivån.