Marx i Turkiet bland ortodoxa vänner

Reinhard_kardinal_marxKardinal Reinhard Marx anser att Turkiet står inför enorma utmaningar. Genom olika samtal med kyrkliga och politiska företrädare har han insett ”vilken viktig roll som Turkiet spelar i dagens internationella konflikter”, sade ordföranden för den tyska biskopskonferensen under måndagen i samband med att han avslutade ett tre dagar långt besök i Istanbul. Framför allt mottagandet av flyktingar från Mellanöstern kräver ett stort samhällspolitiskt engagemang.

Med tanke på det stundtals spända förhållandet mellan kristendom och islam i regionen sade kardinalen att religionen inte borde vara en del av problemet utan i stället en del av lösningen. ”Det är bra om vi kan diskutera teologi, men det tycks mig för närvarande vara långt viktigare att be och arbeta för freden.”

Marx hade rest till Istanbul för att, på inbjudan av den ekumeniske patriarken Bartholomaios I, delta i Andreasfesten i staden vid Bosporen. Han betraktade deltagandet i den stora högtidsgudstjänsten, den gudomliga liturgin, som besökets höjdpunkt. Aposteln Andreas byggde liksom sin broder Petrus broar genom att nå ut till andra språk och kulturer. ”Det är typiskt för hela den region som nu väntar på att broar för försoning mellan folk och religioner ska byggas.”

Patriark Bartholomaios I uttryckte under gudstjänsten sin uppskattning av de goda relationerna mellan den katolska och den ortodoxa kyrkan i Tyskland: ”’Kärlekens dialog’ med den romerska kyrkan visar sig inom många områden i fredliga möten och kreativ samexistens. Ett extra positivt och broderligt samarbete ser vi i synnerhet mellan präster och lekfolk mellan våra båda kyrkor i Tyskland.” Marx åtföljdes under sin resa av biskop Bartholomaios av Arianz liksom av företrädare för den grekisk-ortodoxa kyrkan i Tyskland. Patriark Bartholomaios besökte Tyskland för ett år sedan.

I samtalen mellan Marx och Bartholomaios I handlade det förutom om den aktuella politiska situationen bland annat om ekumeniska frågor, om förberedelserna av det panortodoxa konciliet nästa år, om reformationsminnet 2017 liksom om verkningarna av påven Franciskus encyklika Laudato si.

Marx besökte dessutom ön Chalki/Heybeliada och det grekisk-ortodoxa trefaldighetsklostret. Där ligger också den teologiska högskola som 1971 stängdes av turkiska myndigheter. Marx lovordade arbetet av klostrets abbot, metropolit Elpidophoros Lambriniadis: ”Jag är imponerad av det arbete som metropolit Eliphidoros utför  att genom internationella kongresser och outtröttliga ansträngningar försöka få olika konfessioner att träffas för samtal och ge konfessioner och teologi ekumenisk bredd”, sade kardinalen.

Kathpress 2015-12-01