Klimatprotester världen över

Efter terrordåden i Paris för tre veckor sedan beslutade de franska myndigheterna att förbjuda de planerade jättedemonstrationerna under FN:s klimattoppmöte COP 2015, där många av världens ledare samlas till förhandlingar nu i veckan. Ett beslut som kritiserats av många miljöorganisationer som menar att Frankrike utnyttjar situationen för att tysta kritiker och klimataktivister.

Det utlysta undantagstillståndet har gett polisen i landet nya befogenheter.

– De systematiska förbuden mot alla manifestationer och möten kopplade till COP 21 tystar kritiska röster vid ett viktigt tillfälle. Det är ett oproportionerligt ingripande i rätten till att demonstrera, sade Stephen Oberreit, ordförande vid franska Amnesty, i ett uttalande.

De franska myndigheterna har förutom ökad övervakning dessutom belagt minst 24 miljöaktivister med husarrest fram till dess att mötet avslutas den 11 december. Trots förbudet tilläts andra stora evenemang, som fotbollsmatcher och julmarknader, att arrangeras i staden.

Förbudet trotsades dock av tiotusentals aktivister som under söndagen bildade en mänsklig kedja genom Paris gator för att sätta press på världens ledare, vilka enligt demonstranterna inte gör tillräckligt för att stoppa den globala uppvärmningen.

Drygt 100 aktivister ska ha gripits av polis för att ha satt sig emot demonstrationsförbudet, enligt den franska nyhetsbyrån AFP. Även på flera andra håll i världen uppmärksammades klimatmötet med demonstrationer och manifestationer. I sammanlagt 175 länder samlades uppskattningsvis en miljon människor, enligt det globala klimatnätverket 350.org.

I Stockholm och Göteborg deltog sammanlagt 8 000 demonstranter och i Melbourne i Australien marscherade omkring 60 000 personer för att göra sina röster hörda i klimatfrågan.
Demonstrationer hölls också i bland annat Rio de Janeiro, Seol, New York, Mexico City och Kairo.

Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, är glad att så pass många samlades på gatorna i helgen.

– Det är inte bara miljörörelsen utan även fackföreningar, religiösa samfund och hela civilsamhället som nu marscherar för klimatet. Det finns en stor förståelse för att det här är en ödesfråga som påverkar allas vår framtid, säger hon till Arbetaren.

Annika Jacobson hoppas att världens ledare nu kommer att sända ut en tydlig signal om att det är dags att lämna kol, olja och gas och i stället börja satsa på förnybara energikällor.