”De vill nog bara ha det billigare”

Kommunal sektor är en av de branscher där lägstalönerna är som allra lägst. För en person med tre månaders anställningstid kan arbetsköparen betala 17 824 kronor för en heltid. Med en bransch som präglas av korttidsvikariat och deltidstjänster hamnar den verkliga lönen ofta långt därunder.

Ändå har arbetsköparorganisationen Almega ställt krav på frysta lägstalöner. Motiveringen är att de arbetslösa skulle få det lättare att komma in på arbetsmarknaden.

Maria Nyvall är 20 år och arbetar i dag som elevassistent på 75 procent. Hon har en lön strax över lägstanivån om hon hade arbetat heltid.

– Det finns inte något utrymme att frysa några ingångslöner. Nu när jag jobbar 75 procent och fick 11 000 efter skatt och var tvungen att köpa en vinterjacka pajade hela min ekonomi, säger hon.

Maria Nyvall köper inte heller arbetsköparorganisationernas argument om att frysta lägstalöner skulle leda till att företagen anställer fler. Med ständiga nedskärningar har hon svårt att se arbetsköparnas vilja till fler anställda.

– De vill nog inte ha fler anställda, de vill nog bara ha det billigare. Det skulle ju vara kors i taket om företagen skulle börja bry sig om de arbetslösa.