Fängelse för visselblåsare

Schweizisk domstol har dömt visselblåsaren Hervé Falciani till fem års fängelse för industrispionage. Domen följer den bankskandal som nystades upp i spåret av Hervé Falcianis avslöjande att den schweiziska bankjätten HSBC aktivt hjälpt 106 000 internationella kunder att gömma undan sammanlagt motsvarande 857 miljarder svenska kronor från att beskattas i hemländerna.

Den dömde, som nu bistår bland andra indiska myndigheter i utredningen av skattebrott, kommenterade domen i indisk tv.

– Inget har ändrats för min del. Schweiz försvarar sina intressen. Jag kommer att vädja till Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, sade han till indiska NDTV.

Storbanken, som i Schweiz dömts till närmare motsvarande 370 miljoner kronor i böter för ”pengatvätt”, välkomnar rättens utslag. De skriver i ett uttalande till pressen att rättegången visat att Falciani, genom att först ha försökt sälja informationen till en libanesisk bank, hade ekonomiskt motiv.

”HSBC har alltid vidhållit att Falciani systematiskt stulit klienternas information för att sälja den vidare för egen vinning. Rätten har hört att han inte var driven av visselblåsarsyfte och att detta inte var ett brott utan offer”, skriver de.

– Girig är vad han var och är än i dag, sade HSBC:s advokat Laurent Moreillon under rättegången, enligt The Guardian.

Hervé Falciani, italiensk och fransk medborgare, befinner sig i Frankrike och var inte närvarande i rätten. Han tros undslippa fängelsevistelse, eftersom hans hemländer inte lämnar ut honom.

– Det skulle bli mycket svårt att utlämna honom från andra länder på grund av brottets politiska aspekter. Industrispionage är något som regeringar gör, säger Marc Henzelin, Hervé Falcianis försvarare, till Financial Times.

IT-konsulten Hervé Falciani anlitades av banken mellan 2004 och 2006 för att bygga ett kundregister och upptäckte då att banken aktivt hjälpt sina kunder att undanhålla pengar från skattemyndigheter världen över. Han kopierade då kunddata och komprometterande e-post från ledningen och överlämnade det 2008 till franska myndigheter, som har skickat det vidare till samarbetsländer, däribland Sverige.

Tidigare i år avslöjade Ekot att 502 förmögna svenskar gömt omkring 8,4 miljarder kronor i banken. I Frankrike pågår nu en brottsutredning mot banken om ”medhjälp till pengatvätt och ekonomiskt bedrägeri”.