”Lagen har blivit en tolkningsfråga”

– Lagen har blivit en tolkningsfråga. Men det är inte rimligt att plocka pengarna från bolagens vinster till annat än vad de är tänkta för från början.

Det säger Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö högskola, som lett forskningsprojektet Nyttan med allmännyttan, om de allmännyttiga bostadsbolagen.

Hem och Hyras granskning visar att nästan samtliga av de 50 största kommunala bostadsbolagen går med överskott.

Tillsammans gör de en vinst på omkring 4,3 miljarder kronor. Pengar som enligt bland annat Hyresgästföreningen borde gå direkt tillbaka in i verksamheten, men som i många fall läggs på helt andra saker när kommunerna själva får bestämma.

Tapio Salonen menar att de kommunala bostadsbolagens viktigaste uppgift är att bygga nytt och renovera. Något som naturligtvis kostar mycket pengar.

– I min forskning har jag inte på något vis sett att de allmännyttiga bostadsbolagen skulle ha tjänat ut sin roll, tvärt om, säger han.

Även Kurt Eliasson, vd för paraplyorganisationen Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, Sabo, menar att bostadsbolagen måste använda sina pengar till att bygga nytt.

– I allra högsta grad. Att bygga bostäder med rimliga hyror är klockren samhällsnytta som går att kombinera med affärsmässiga principer, sade han i ett pressmeddelande i samband med att rapporten Nyttan med allmännyttan släpptes tidigare i år.

Experter på bostadsfrågor tycks eniga om att det är bra att de kommunala bostadsbolagen går med stora vinster. Samtidigt menar nästan alla att de nuvarande reglerna, som trädde i kraft 2011, måste ändras.

Före lagändringen gällde reglerna att vinsten från allmännyttiga bostadsbolag skulle stanna inom bolagen och användas där. Efter den nya lagen, som gjort det möjligt att flytta pengar till andra verksamheter, har hyrorna på många håll höjts kraftigt.

– Utan att vara jurist så tycker jag att lagen borde preciseras. Ett problem i dag är det kommunala självbestämmandet. Det ser nämligen väldigt olika ut från kommun till kommun, säger Tapio Salonen.

Borde staten gå in och styra här tycker du?

– Det är en känslig fråga. Men när man inte vill gå in nationellt och peta i det här skapar det en otydlighet. Jag tycker att det finns all anledning för politikerna att använda det allmänna bostadspolitiska instrument som finns för att lösa de här frågorna.