Jamaica drabbas hårt av klimatförändringar

Invånare i Rocky Point, en sömnig fiskeby på Jamaicas sydkust, vaknade en morgon i juli och upptäckte att gator och gårdar var översvämmade. Havet hade rört sig 200 meter inåt landet. Gatorna var täckta av knädjupt vatten som ett resultat av högt tidvatten och stark vind.

– Jag har bott här i 43 år och har aldrig tidigare sett något liknande, sade Sydney Thomas i en intervju i den jamaicanska tidningen Jamaica Observer.

Vid Hellshire Bay strax utanför huvudstaden Kingston såg fiskare stränder försvinna på bara några veckor. Peter Wilson-Kelly som arbetar med förvaltning av kustområden säger att det ser likadant ut på flera håll i regionen.

– Det är en kombination av olika faktorer som stigande havsnivåer, orkaner som orsakar skador, och förstörelse orsakad av människan som sammantaget skapar betydligt kraftigare klimatförändringar, säger han.

I samband med orkanen Ivan 2004 förstördes ett kustnära bostadsområde i östra Kingston med mångmiljonvillor. Samtidigt förstördes sanddyner som fungerat som ett naturligt skydd för Palisadoes Road som förbinder staden Port Royal och flygplatsen Norman Manley med resten av landet. Sex personer omkom.

Återplantering av mangroveskogar uppges ha förhindrat fler förluster av människoliv.

Karibien har bidragit mycket lite till klimatförändringarna, men FN-experter varnar för att små önationer kommer att bli lidande när det gäller skador till följd av ett förändrat klimat. Förstörelse av våtmarker i Jamaica för att bereda plats för utvecklingsprojekt och överfisket har påverkat revens funktion som skydd för att dämpa effekterna av vågor längs kusten.

Enligt en rapport från FN:s utvecklingsorgan UNDP från 2010, ”Modelling the Transformational Impacts and Costs of Sea Level Rise in the Caribbean”, kan stigande havsnivåer till följd av klimatförändringarna orsaka skador för miljardbelopp för önationerna och utplåna de karibiska turistorterna framåt mitten av århundradet. Det är en anledning till att länder som Jamaica förespråkar ett klimatavtal som innebär att den globala temperaturökningen inte får överskrida 1,5 grader Celsius jämfört med förindustriella nivåer.

FN:s klimatpanel har slagit fast att redan utsatta befolkningar kommer att drabbas hårdast av klimatförändringarna. I Karibien har länder förlorat motsvarande 1 157 miljarder kronor mellan 1990 och 2008 till följd av förluster och skador orsakade av klimatförändringarna. Enligt UNDP:s rapport kan Karibien förlora ytterligare 5 procent av BNP eller motsvarande 91 miljarder kronor till 2025 om det inte genomförs åtgärder för att anpassa samhällen till den pågående klimatförändringen.

Till 2050 kan den siffran ha fördubblats och uppgå till 10 procent av BNP.

Enligt siffror som Jamaica lämnade till FN:s sekretariat för klimatkonventionen UNFCCC 2011 kan kostnaden för att skydda turistorter uppgå till mellan 785 miljoner kronor och 8,5 miljarder kronor.

– Allt som finns inom 10 meter från kusten – viktiga anläggningar för elproduktion, omlastningshamnar, flygplatser och turistorter som totalt sett står för 70 procent av landets BNP – är i farozonen, säger ekonomen Maurice Mason.

När fyra kilometer av Palisadoes Road höjdes tre meter 2010 kostade det Jamaica motsvarande 553 miljoner kronor. Fortfarande drabbas fiskebyn Rocky Point av översvämningar. I Portland Cottage har invånare återplanterat mangroveskogar för att skydda kusten. Regeringen och lokalbefolkningen i Negril, som är berömt för sin fina strand, har inte kommit överens om hur kusten ska skyddas. Varken regeringen eller den privata sektorn har råd att bekosta det skydd som behövs. Det internationella samfundet har hittills endast bidragit med en bråkdel av de motsvarande 213 miljoner kronor som behövs.