Regeringen sökte samförstånd

Regeringens förslag om ändrade regler för visstidsanställningar har fått kritik av både partikamrater och fack. Nu svarar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, på kritiken.

Trots starka röster för ett avskaffande av anställningsformen på Socialdemokraternas partikongress innehåller regeringens förslag enbart en mindre justering av nuvarande regler.

”Syftet med lagändringarna är att förbättra situationen för arbetstagare som riskerar att fastna i tidsbegränsade anställningar under lång tid och att säkerställa att den svenska lagstiftningen lever upp till EU-rättens krav”, skriver arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, i ett mejl.

Men samtidigt kritiseras lagförslaget av flera fackliga organisationer för att inte komma åt ett antal stora problem.

Ylva Johansson skriver: ”Under arbetet med lagförslaget har en nära dialog förts med företrädare för både arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer. Det är min uppfattning att det finns en acceptans bland parterna för inriktningen på förslaget som regeringen nu lägger fram.”

I en artikel i Dagens Nyheter uttalade sig ministerns pressekreterare att förslaget rent av var en kompromiss med arbetsköparorganisationen Svenskt Näringsliv.

På Arbetarens fråga om varför Svenskt Näringsliv tillåts begränsa försöken att komma tillrätta med ett problem som identifierats av partiet svarar arbetsmarknadsministern: ”Vi måste kunna få ett stöd för förslaget i riksdagen för att detta ska kunna genomföras. Därför är det också viktigt att arbetsmarknadens parter kan acceptera förslaget.”