Rousseff anklagas för budgetfiffel

Brasiliens president Dilma Rousseff anklagas för att ha fuskat med landets budget och manipulerat rege­ringens ekonomi. Vid en presskonferens förra onsdagen meddelades att en riksrättsprocess mot henne ska inledas. 

Beslutet kom kort efter att det kommit ut att regeringspartiet PT skulle rösta emot talmannen Eduardo Cunha i underhusets etiska råd som utreder anklagelser om att han placerat mutpengar från det statliga oljebolaget Petrobras på schweiziska bankkonton.

Att detta sker nu bekräftar de misstankar som spridits i medier – att det har funnits en tyst överenskommelse mellan presidenten och Eduardo Cunha vilken förhindrat rättsliga förfaranden och som nu kan leda till att både Dilma Rousseff och Eduardo Cunha tvingas avgå.

– Spelplanen har ändrats. Riksrättsprocessen kan leda till radikala ställningstaganden, inte bara i kongressen utan i samhället i stort. Förhoppningen är att det kommer att leda till en ökad transparens och att alla korten läggs på bordet, säger Fernando Lattman-Weltman, professor i statsvetenskap vid Rio de Janeiros statliga universitet.

Han tillägger att han inte tror att Eduardo Cunha kommer att kunna sitta kvar och att han även riskerar fängelse. Cunha har i utredningar av Petrobras korruptionsskandal hävdat att han inte har några utländska bankkonton.

Den schweiziska justitiekanslern har dock skickat dokument till åklagare i Brasilien som visar att Cunha har bankkonton i Schweiz.

Hur det kommer att gå för Dilma Rousseff är mer osäkert, menar Fernando Lattman-Weltman. Det mest troliga resultatet är att hon kommer att sitta kvar efter en hård kamp med oppositionen, säger han.

För att en president ska kunna avsättas krävs två tredjedelars majoritet i underhuset. Då kan en riksrättsprocess inledas i senaten där det krävs att två tredjedelar av ledamöterna röstar mot presidenten för att denne ska tvingas avgå. Men allra först ska en kommitté med ledamöter från samtliga parlamentspartier granska om begäran om riksrätt är berättigad. Själv hävdar Rousseff att hon inte begått något brott.

En allvarlig konsekvens av de politiska striderna är deras inverkan på ekonomin. Brasilien går igenom en av de värsta kriserna i landets historia.

I oktober uppgick arbetslösheten i landet till 7,9 procent jämfört med 4,7 procent under samma månad 2014 och den årliga inflationen ligger på 10 procent. Politiskt kaos har förvärrat situationen och skapat en osäkerhet som lett till minskade investeringar, lägre konsumtion och begränsningar när det gäller kredittillgång.