Aurora och arbetarrörelsens poesi

Det nya numret av Aurora (nr 3-4 2015) är nu klart och lämnat till trycket. Temat är ”Arbetarrörelsens poesi”, ett tema som nog inte hade varit tänkbart under Bo Setterlinds tid.

Ändå har Bo skrivit i sina memoarer Från dörr till dörr om hur medryckt han blev som barn av att höra Internationalen från ett passerande 1 maj-tåg i sin barndomsstad Västerås, och ville gå med i demonstrationen.
”Jag är i ordets sanna mening radikal”, skrev Bo i Från dörr till dörr och jag ska i ärlighetens namn säga att jag inte vet riktigt vad det innebär, politiskt sett. Dock finner jag honom klart sympatisk.

Numret innehåller en genomgång av arbetarrörelsepoeter från olika epoker, mest från förra seklets gryning; Stig Sjödin, Stig Carlson och Joe Hill figurerar. Några nutida poeter finns också med. Själv medverkar jag med två dikter från den tid då jag regelbundet framträdde på ABF under temat ”politisk poesi”. Det viktigaste bidraget i numret är kanske ändå den ingående intervjun med Jenny Wrangborg, som väl inte är unik, då man kunnat läsa rätt mycket om henne i olika medier, men är ovanligt personlig och verkligen växer ut till ett levande personporträtt.