Danska Coop bojkottar salladsföretag

– Sunsalat använder lönedumpning i Sverige för att konkurrera på den danska marknaden. Det är inte rimligt att de anställda är kraftigt underbetalda och tjänar 8 000–10 000 kronor i månaden, när lönen enligt avtal skulle vara 20 700 kronor, säger Benny Kolnby, ombudsman för Livs i Malmö, i ett pressmeddelande.

– Utöver det pressas personalen till gratisarbete på söndagar, de får inte betalt för övertid, listan kan göras lång på hur illa det står till för arbetarna på anläggningen.

Sedan den 9 november har Livs satt Sunsalat i blockad med anledning av att företaget vägrar att teckna kollektivavtal. Fackförbundets enda två medlemmar på företaget strejkar.

Till Svt Skåne uppger de att de strejkar för sina oorganiserade arbetskamrater som inte har andra val än att acceptera läget för att de har italienska eller spanska dokument och inte vågar berätta.

– Som invandrare i det här landet är du ingenting om du har problem med arbetet. I dag är det vårt företag, i morgon är det något annat. Det blir värre och värre om inte vi försöker göra något åt det, säger en av de strejkande arbetarna, Guarab Adhikari, till Svt.

Företaget har även tidigare varit i blåsväder. 2013 framkom att svarta löner betalats ut och att arbetare fick jobba 80 timmar per vecka men bara fick betalt för 25.