Ett julkort från Arbetaren!

Året går mot sitt slut och även detta år har diverse offentliga personer haft lite otur när de tänkt och talat. Poliser, profitörer och populister – 2015 har varit deras år. Och grodans.

––––––––––––––––––––

”Var de befinner sig har vi ingen aning om, vi vet inte var vi ska leta. Om de är i landet eller om de dragit till Danmark, det har vi inte en susning om.”

Den nioåriga pojke som misshandlades grovt av väktare inför ett stort antal vittnen i Malmö den 6 februari försvann kort därefter. Anders Lindskog på polisens utredningssektion, som arbetar med att spåra försvunna personer, uppvisade en, ska vi säga, avslappnad attityd till detta när Aftonbladet ringde upp.

”Han spelar livlös, det är ingen fara med honom.”

Poliserna som den 9 mars dumpade en livlös man vid Skogskyrkogården i Stockholm. Elva minuter senare hittades han död.

”Vi har inte kunnat komma åt den där sidan tidigare för polisen har spärrat tillgången till sådana sidor. Men nu har utredningsmannen varit på en dator utanför vårt nät och där finns en bild på måls­äganden men inget namn.”

Arbetaren försökte få klarhet i varför de nazister från Svenska Motståndsrörelsen som i mars slog ned en man i Åkersberga mitt på ljusa dagen inte gripits trots att SMR hade lagt ut bild och text där de skröt om händelsen på sin propagandasajt Nordfront. Christer Sandström, informationsansvarig på polisen i Roslagen, var öppenhjärtig när han berättade om myndighetens IT-standard. Och vi blev föga förvånade, vi visste ju sedan tidigare att fax är ett populärt sätt att meddela sig poliser emellan…

”Strejker är överhuvudtaget inte bra för flygbranschen. Det hänger på en negativ etikett på oss som är svår att bli av med.”

Flygbolaget Norwegians vd Bjørn Kjos grät i mars ut i Dagens Nyheters ekonomidel. Tydligen hade han även svårt att sova under pilotstrejken.

”Vår inställning är att vi inte vill att Göteborgs medborgare reser och begår brott utomlands eller hemma. Och vi vill värna om deras liv och hälsa. Sedan kan inte vi ta ställning till vilket krig eller vilken sakfråga man stödjer.”

Sven-Johan Dahlstrand, som leder Göteborgs kommuns arbete mot så kallad våldsbejakande extremism, hade i Svt:s Uppdrag Granskning i april uppenbara problem att skilja på att slåss som frivillig för Islamiska staten, och exempelvis att bekämpa fascismen i Spanien eller Sovjetarmén i Finland på 1930-talet.

”Nya svenskar har inte synpunkter på försvaret, flaggan och nationalsången. Det är kommunala batikhäxan som gått multikultikurs som tror det.”

Moderatpolitikern Hanif Bali på Twitter efter beskedet att Försvarsmakten inte skulle få närvara på nationaldagsfirandet i Umeå sedan kommunen befarade att nyanlända svenskar som flytt krigszoner skulle kunna ta illa upp av att se militärer och militärfordon. Balis svans av hyllande nationalisttroll som spådde SD än större framgångar ville aldrig sluta ringla sig…

”Halal är ingen trosbekännelse. Det finns inget magiskt i halalkött som gör dig till muslim.
– Jo det gör det.
Menar du att halalkött är magiskt?
– Ja. Det här är precis det vi har varnat för. De smyger in halal överallt.”

Sala Allehandas reporter redde i en intervju ut ett och annat kring halalslakt med den lokala SD-politikern Michael Öhman.

”Kanonsajt för asylshopping i EU. Saknar bara välfärdsjämförelse och smartphoneapp.”

Svenska Dagbladets ”islamistexpert” och ständige ledarskribent Per Gudmundson på sin Twitter den 15 september. Efter att ha fått bassning av sina chefer raderade han sin tweet. Arbetaren önskar Gudmundson en vit jul och ett alkolås på sitt tangentbord.  

”Du får mig att sväva på tungomålet och känna att det fundament jag står på darrar.”

Skånepolisens kommunikationsansvarige Ewa-Gun Westford levererade årets bästa citat, när Sydsvenskan i september pressade henne på varför hon hävdat att det är olagligt att skjutsa en flykting.

”Jag är så stolt över att representera Sverige och världens första feministiska regering.”

Statsminister Stefan Löfven förnekade sig inte i sitt tal på FN:s toppmöte i New York i slutet av september. Alla Sveriges kvinnor gjorde vågen… eller inte.

”Hon kunde krypa på knäna och servera och se ut som en drottning under tiden.”

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne beskriver i en intervju i Dagens Nyheter yrkesstoltheten hos barndomens thailändska hembiträde, varefter hon berättar för reportern att det behövs mer stolthet i att ta enkla jobb till lägre lön. Själv har Lemne en månadslön på 490 000 kronor.

”Många tvekar att fråga och komma med erbjudanden, kanske av rädsla att få nobben av politikern och för politikers stora kunskap.”

Den före detta kulturministern Lena Adelsohn ”Blubby” Liljeroth, M, presenterar sin teori kring varför hon och andra före detta politiker har så svårt att få nya jobb i Aftonbladet den 12 oktober. Arbetarens redaktion nickar medlidsamt.

”Man skulle kunna titta på vit makt-miljön, man skulle kunna titta på den autonoma miljön, man skulle kunna titta på till exempel, som i början på 90-talet, mer ensamagerande, av tillfället inspirerade gärningsmän.”

Stefan Hector, polismästare vid NOA, i svar på en fråga i TV4 om de många asylboenden som utsatts för attacker under året.

”Jag pratar inte om prostitution. Det finns massor av karlar i den här staden som gärna skulle inleda ett livslångt partnerskap med de här kvinnorna.”

Rickard Wall som vid tillfället för yttrandet i fullmäktigedebatten var ledamot för Sverigedemokraterna i Stockholms läns landstingsfullmäktige. Wall, som verkar ha glömt bort att han företrädde ett parti med rötterna i en ideologi som är emot ”rasblandning”, uteslöts veckan efter ur SD

”Dessutom är Frankrike ett fredligt land. De lever inte med terror varje dag. Därför känns det mer. Fredliga, glada människor mördades.”

Svenska Dagbladets ledarskribent och Per Gudmundsons epigon Ivar Arpi jämför i en Facebookstatus den 16 november reaktionerna på attentaten i Paris respektive Beirut – och kommer till slutsatsen att det är rimligt att känna mer för fransmän.

”[D]et har varit ett gediget polisarbete, Säkerhetspolisen i samarbete med polismyndigheten, som har lett till det här gri­pandet.”

Säpos presschef Sirpa Franzén till nyhetsbyrån TT den 19 november, angående den man som greps i Boliden misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Vad vi vet har ännu ingen ursäkt framförts till den fullständigt oskyldiga 22-åriga mannen.


”Jag saknar en verklig paus i flyktingmottagandet.”

M-ledaren Anna Kinberg Batra varierar sin samarbetspartner Stefan Löfvens ordval ”andrum” apropå att någon annan borde ta ansvar för barnen som drunknar på löpande band i Medelhavet, till exempel vårt grannland Danmark som också de sneglar på Tysklands inrikespolitik – från 1930-talet.
En god jul och ett gott nytt år önskar Arbetarens redaktion korporativisterna i Socialmoderaterna!