Människor flyr dödlig terror

Siffrorna över antalet som dödades i terrrordåd under förra året finns samlade i den nya rapporten Global Terrorism Index, som tagits fram av den internationella tankesmedjan Institute for Economics and Peace, IEP.

Den detaljerade genomgången visar att antalet människor som förlorat sina liv i terrorattacker har niofaldigats sedan år 2000. Förra året dödades sammanlagt 32 658 människor i terrordåd som utfördes i 67 olika länder i världen.

De allra flesta dödsfallen – över 78 procent – inträffade i de fem hårdast drabbade länderna; Irak, Afghanistan, Nigeria, Pakistan och Syrien, i fallande ordning.

I Nigeria ökade antalet som föll offer för terrorism med över 300 procent under förra året, då 7 512 personer dödades. Det är den största ökningen som hittills har inträffat i något land och innebär att terrorgruppen Boko Haram dödat flest människor genom terrorattacker, fler än Islamiska staten, IS.

Rapporten belyser samtidigt kopplingen mellan det ökande antalet terrordåd och de flyktingströmmar som finns i världen i dag.

– Tio av de elva länder som är hårdast drabbade av terrorism har även de högsta antalet flyktingar och internflyktingar. Det visar på hur starkt den nuvarande flyktingskrisen, terrorism och konflikter hänger samman, säger IEP:s ordförande Steve Killelea.

Från de fem länder som är värst utsatta för terrorism rapporteras det om att 16 miljoner människor befann sig på flykt förra året.

Bland dessa länder återfinns Syrien där den pågående konflikten och terrorn har tvingat miljontals människor på flykt. För närvarande har fyra miljoner syrier lämnat hemlandet medan ytterligare sju miljoner befinner sig på flykt inom landets gränser. Syrierna utgör även den största gruppen som söker asyl inom EU.

Turkiet har på senare tid stängt gränsen mot Syrien och tvingat flyende människor att vända åter till det krigsdrabbade landet. Människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW, har rapporterat om att det förekommer att turkiska gränsvakter misshandlar flyktingar innan de skickas ut ur landet.

FN:s generalsekretare Ban Ki-Moon har kritiserat den allt hårdare behandling som flyktingar utsatts för och påpekar att kollektiva utvisningar av människor är förbjudet enligt internationella lagar.