Allt farligare för journalister

CPJ uppger att organisationen undersöker ytterligare 26 fall som kan komma att adderas till antalet. År 2014 dödades 61 journalister i tjänsten.

Efter attackerna i Paris mot satirtidningen Charlie Hebdo, där åtta journalister dödades, är Frankrike det farligaste landet för journalister efter Syrien, enligt CPJ.

Syrien förblir den farligaste platsen i världen för journalister. Under 2012, 2013 och 2014 dödades flest journalister i Syrien. Antalet journalister som dödas i landet sjunker dock, men det beror på att allt färre journalister är verksamma i det krigssargade landet, enligt pressfrihetsorganisationen. Många internationella nyhetsbyråer har kallat hem personal och lokala reportrar har tvingats fly.

CPJ beskriver svårigheter att undersöka fall i konfliktområden i Libyen, Jemen och Irak. Förra året sände organisationen en grupp till Irak för att undersöka uppgifter om att 35 journalister från Mosul kan ha dödats eller blivit bortförda av extremistgruppen Islamiska staten, IS.

I oktober dödades två syriska journalister i exil i Turkiet av IS – Fares Hamadi och Ibrahim Abd al-Qader, varav den senare under året hade tilldelats CPJ:s internationella pressfrihetspris.

I Bangladesh misstänks medlemmar av en grupp knuten till al-Qaida eller en annan extremistgrupp ligga bakom morden på en förläggare och fyra bloggare, däribland den amerikansk-bangladeshiska författaren Avijit Roy som mördades på väg hem från en bokmässa.

Talibaner i Pakistan tog på sig ansvaret för mordet på Zaman Mehsud, ordförande för journalistförbudet i Södra Waziristan och reporter vid tidningarna Daily Ummat och Daily Nai Baat.

I december dödades journalisten Hindia Haji Mohamed i Somalia i en attack som extremiströrelsen al-Shabaab tog på sig ansvaret för. Hennes man, även han journalist, hade dödats i en tidigare attack.

Mer än två tredjedelar av de journalister som dödades 2015 blev måltavlor som en direkt följd av sitt arbete. Minst 110 journalister sitter fängslade med stöd av anti-terrorlagstiftning i olika länder, av 199 fängslade journalister totalt, enligt CPJ.