Attacker mot Jemen kan vara krigsbrott

Kriget i Jemen fortsätter. I helgen flygbombade de saudiledda styrkorna rebellgrupper i landet och läget för stora delar av civilbefolkningen beskrivs som fruktansvärt.

Sedan i mars förra året har drygt 5 800 människor dödats i de blodiga striderna som fått förhållandevis lite uppmärksamhet i världspressen.

Vapenvilan som slöts i slutet av december höll inte. Attacker från båda sidor i den blodiga konflikt som pågår i Jemen kostade nya människoliv.

Under årets första helg flygbombade den saudiledda alliansen mål som sägs kontrolleras av rebellgrupper i landet. Samtidigt blir situationen för civilbefolkningen i landet allt mer akut.

Det var i mars förra året som den saudiledda alliansen påbörjade sina luftanfall inne i Jemen sedan den shiamuslimska huthimilisen tagit kontroll över bland annat landets huvudstad Sanaa.

Saudiarabien står på den saudivänliga presidenten Abd Rabu Mansur Hadis sida samtidigt som rebellgrupperna i landet stöds av Iran. Något som gjort att inbördeskriget riskerar att utvecklas till en ännu större konflikt i området.

På den saudiledda sidan står bland andra Förenade Arabemiraten, Bahrain, Marocko och Jordanien. Men även Egypten, Qatar och Kuwait har meddelat att de kan tänka sig att bidra med marktrupper inne i Jemen om rebellerna inte ger efter.

Amnesty International riktade i slutet av förra året allvarliga anklagelser om krigsbrott mot alliansen sedan flera skolor attackerats från luften, något som räknas som ett brott mot internationell rätt.

Bland annat beskriver organisationen fem flygattacker som ägt rum mellan augusti och oktober förra året och där minst fem civila, varav fyra barn, ska ha dödats.

– Den saudiarabiskt ledda koalitionens olagliga attacker mot skolor som används för undervisning, och inte för militära ändamål, är ett uppenbart brott mot krigets lagar. Att avsiktligt attackera skolor som inte är militära ändamål och att direkt attackera civila som inte är inblandade i några krigshandlingar är krigsbrott, säger Lama Fakih, krigsrådgivare vid Amnesty International, i ett pressmeddelande.

Av de nästan 6 000 människor som hittills dött i konflikten är över hälften civila och runt 900 av dem barn. Omkring 1,5 miljoner jemeniter beräknas vara internflyktingar och både mat och mediciner saknas på de flesta håll i landet.

Enligt Unicef har minst 34 procent av Jemens barn saknat tillgång till undervisning sedan flygbombningarna påbörjades för tio månader sedan.

Två tredjedelar av Jemens 25 miljoner invånare hotas i dagsläget av hungersnöd och läkare som varit på plats i landet vittnar om fruktansvärda scenarier.

– Läget i Jemen är fruktanvärt. Det pågår ett krig som är extremt brutalt och som orsakat brist på i stort sett allt, berättade den svenska kirurgen Hella Hultin som nyligen kommit hem från en kortare tids hjälparbete vid ett sjukhus i staden Aden, för Dagens Nyheter.

Trots konfliktens omfattning och det oerhört svåra läget för civilbefolkningen i landet har mycket lite rapporterats från området. Få journalister har vågat ta sig in i landet som ligger längst söderut på den Arabiska halvön.

Nya förhandlingar om ytterligare en vapenvila väntas inom några veckor, men i dagsläget tycks ingen veta vad som kommer att ske.

Amnesty är dock fortsatt starkt kritiska mot de saudiledda luftbombningarna. De kräver också en oberoende internationell utredning för att ställa de skyldiga för attackerna mot civila till svars.

– Dessutom måste stater som förser koalitionen med vapen använda sitt inflytande till att pressa koalitionsmedlemmarna att agera i enlighet med sina internationella åtaganden och undersöka brott som begåtts mot den internationella humanitära rätten, säger Ami Hedenborg, pressekreterare på svenska Amnesty, till Arbetaren.

Saudiarabien är Sveriges viktigaste handelspartner i Mellanöstern och 2014 sålde Sverige vapen och krigsmateriel till diktaturen för omkring 338 miljoner kronor.

Sverige sålde också under 2015 krigsfartyg till Förenade Arabemiraten, vilka med stor sannolikhet nu används i kriget i Jemen.

Anna Ek är ordförande för Svenska Freds- och skiljedomsföreningen. Hon säger till Arbetaren att Sverige inte kan slippa undan sitt ansvar i de blodiga attacker som nu pågår.

– Det här är ett typexempel på vad som händer när man exporterar vapen till diktaturer och krigförande länder, säger Anna Ek.

– Det är osannolikt att svenska vapen inte används av Saudiarabien samtidigt som det pågår en humanitär katastrof i Jemen med svält och bomningar av skolor och flyktingläger. I stället för humanitärt bistånd är Sverige genom försäljningen av vapen med och eldar på konflikten.