Delseger för Livs efter bageriblockad

I tisdags sattes Baka Stenugnsbageri i centrala Göteborg i blockad av Livs. Detta på grund av att företagets ägare sedan i mars förra året inte velat teckna kollektivavtal. Men redan på onsdagen var avtalet undertecknat.

– De lever inte upp till livsmedelsavtalet. De har visserligen timlön enligt vårt avtal, vi tror att de har rätt ob, men vi vet inte hur helger eller hur deras semesterersättning betalas, säger Christina Pedersen, ombudsman för Livs.

Efter flera påstötningar tecknade i stället företaget avtal med Hotell- och restaurangfacket, HRF, något som är bra för serveringspersonalen, men enligt Livs  inte tillämpligt för bagarna.

Ägarna är å sin sida upprörda och uppgivna. De anser att det borde räckt med ett kollektivavtal och att de fått de signalerna av HRF.

På HRF:s avdelning väst med ansvar för Göteborg känner ombudsmannen Christer Eriksson dock inte till att man skulle ha gett något sådant råd.

– Det är en ekonomisk fråga, men också en principfråga. Det finns ingen lagstiftning som säger att vi ska ha kollektivavtal. Men vi kommer att vara tvungna att skriva på Livs avtal för de kommer aldrig att ge sig, säger Baka Stenugnsbageris ägare Christina Rönnängsgård.

Sent på onsdagseftermiddagen meddelade Livs och bageriet att avtalet undertecknats och stridsåtgärderna dragits tillbaka. Men samtidigt i Västerhaninge fortgår den blockad som Livs i Stockholm inlett mot ett annat bageri av samma anledning. Här saknar dock företaget, Paus Bagarstuga, kollektivavtal överhuvudtaget.

På sin hemsida kommenterar företaget Livs blockad: ”… likt Goliat försöker de med maffia metoder [sic!] tvinga David, Paus Bagarstuga/…/att teckna ett kollektivavtal emot deras egna vilja. Livs kommer inte att ge sig fören [sic!] avtalet är påskrivet eller att det har gått i konkurs. Hur kan detta beteende vara lagligt 2016? Vem skyddar små företag mot dessa jättar?”