Allt fler människor hemlösa i New York

New Yorks polischef William Brattons uttalande om att antalet hemlösa i staden ”exploderat” gjordes nyligen i samband med en paneldiskussion arrangerad av den konservativa tankesmedjan Manhattan Institutes.

Bratton anklagade New Yorks styre, under ledning av borgmästare Bill de Blasio, för att under allt för lång tid ha underskattat problemen.

– Ett misstag som tidigt gjordes var att ledningen inte bekräftade vad alla såg – ökningen av antalet hemlösa på gatorna. Detta är inte något som har kommit krypande, sade William Bratton.

Enligt federala myndigheter finns det drygt 75000 hemlösa människor i delstaten New York. I själva staden uppges 58000 människor vara hemlösa, varav många är beroende av stadens offentligt finansierade härbärgen.

Foto: Seth Wenig/TT
En hemlös kvinna ber om hjälp i vinterkylan på Manhattan den 5 januari.
Foto: Seth Wenig/TT

Miljontals människor i världens rika länder är drabbade av hemlöshet och fenomenet är ett stort socioekonomiskt problem i USA. Enligt organisationen National Alliance to End Homelessness finns det varje natt fler än 610000 människor i landet som är hemlösa.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio meddelade i december att staden planerar att bygga 15000 nya bostäder under de kommande 15 åren, främst för krigsveteraner och människor med psykiska funktionshinder. Borgmästaren sade samtidigt att de hemlösa på stadens gator skapar ”obehag och till och med rädsla” hos många invånare.

Bill de Blasio planerar även ett nytt initiativ som syftar till att samla in data om stadens hemlösa. Borgmästaren påtalade att de skyhöga bostadspriserna tillsammans med det minskade antalet lägenheter med reglerade hyror har lett till att tusentals människor inte längre har råd med sina hyror.

Enligt uppgifter i Wall Street Journal satsar New Yorks myndigheter årligen många miljarder dollar på program för stadens hemlösa samtidigt som man planerar att utöka den summan med ytterligare motsvarande 8,5 miljarder kronor under de kommande åren.